Ötből négy

Vágólapra másolva!
Megvan az 5 jelölt az Év Bortermelője 2010 címre. A jelöltek közül négy közismert, hárman a Pannon Bormíves céh tagjai. Áts Károlyt is a csúcsborászok közé soroljuk, az általa jegyzett Royal Tokaj borok nagyban emelik az országimázst. A sajtóanyag azonban szerepelteti a jelöltek közt Gálné Dignisz Évát a Kiskunsági borvidékről, akiről én még sosem hallottam, és ez a kommüniké szerint súlyos mulasztás. Tájékozatlanságomat enyhítendő telefonálgattam kicsit, és már értem is. Kellett egy jelölt a nagyok (a.k.a. tömegtermelők, vagy nevezzük ahogy akarjuk) részéről is, a kompromisszum kedvéért, mert jól tudjuk: "csak békesség legyen"...
Vágólapra másolva!

A tavalyi jelöltekhez képest valamelyest változott a névsor, mely abc sorrendben a következő:

Áts Károly - Tokaji borvidék
Dúzsi Tamás - Szekszárdi borvidék
Gálné Dignisz Éva - Kiskunsági borvidék
Légli Ottó - Balatonboglári borvidék
Vida Péter - Szekszárdi borvidék

Forrás: de

Lássuk a sajtóanyagot, amely már az első mondatban finoman leszögezi, hogy tévedésben éltünk, amennyiben nem egyértelmű számunkra, hogy Gálné Dignisz Éva megkerülhetetlen oszlopa a magyar borászatnak. Megjegyezném továbbá, hogy Dúzsi Tamás nagyon utálja az újságírók által ráaggatott "rosékirály" jelzőt, mert azt mondja, hogy tud ő más jó bort is készíteni. Így is van. A Görögszó-dűlőből olyan fantasztikus bort készít, amely a magyar nagy-vörösök élvonalába tartozik, ha nem a dobogó tetején áll. A Légli Ottóról írottakat egy szóban elemezném, és ez a méltatlan... Bízom benne, hogy sokszoros jelölés után végre megkapja a címet.

Demeter Endre

Lássuk a sajtóanyagot:

Valószínűleg a jelöltek minden borkedvelőnek ismerősek. Áts Károly tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Édesapjától tanulta a szőlőtermesztést, de elismeréseit elsősorban a Royal-Tokaji Borászat borkülönlegességeinek kimagasló eredményeiért kapta.

Dúzsi Tamást méltán hívja a borkedvelő nép évek óta "rosékirálynak". Borai kitűnőek, sokan kérdezik mi a titka. Ő azt vallja: "a titok az, hogy nincs titok". Valamit azért mégis tud, amit sokan nem: világrangú rosét készíteni.

Gálné Dignisz Éva az első hölgy, akit erre a címre jelöltek már tavaly is. A keze nyomán készült borok egyértelműen magukon viselik a finom, ám határozott női stílusjegyeket. Borai csillogóan tiszták, üdék, kedvesek és beszédesek, mint alkotójuk.

Légli Ottó az élő bizonyíték arra, hogy igaz a "Nomen est omen - neved a végzeted" mondás, hiszen borai légiesek, könnyedek, felemelők, mégis komplexek. Ő maga sok emberrel ellentétben egy jó balatoni halászléhez Olasz rizlinget fogyaszt, azt is inkább egy kis szódával bolondítva.

Vida Péter különös ember. Érzékszerveink kényeztetése mellett mindig odafigyel arra, hogy szellemünket is megfelelően táplálja. Tudja, hogy a bor az első, de azt is próbálja velünk megértetni, hogy a bor mellett a képzelet és a szellem kalandvágyait is ki kell elégíteni. Aki borait kóstolja, pincéjébe belép, azt különös érzés keríti hatalmába.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító Borest a Bor Akadémián rendezvényen mutatkoznak be boraikkal. A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2010. Év Bortermelője. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 3-án kerül sor.

Magyar Bor Akadémia