Vágólapra másolva!
Természetesen a brit televíziózásnak is megvan a maga Barátok közt-je, sőt mindjárt kettő is (Eastenders, Coronation Street), a BBC kifogyhatatlan a kosztümös regény- és drámaadaptációkból, a szigetország lakosait pedig még mindig milliószámra leülteti a tévé elé a Big Brother. Mégis a briteknek köszönhetjük az utóbbi két évtized legmerészebb és leghumorosabb tévésorozatainak nagy részét. A teljesség igénye nélkül tíz olyan brit szériára világítunk rá, amelyek forradalmasították a képernyők világát.
Vágólapra másolva!

Pusszantlak, drágám! (Absolutely Fabulous - 1992-96, 2001-05)

Forrás: [origo]

Eddy és Patsy szívesen megváltanák a világot, de végül mindig inkább benyomnak helyette. A baj persze csak az, hogy ők nem két laza diák, hanem két tisztes középkorú dáma. Pezsgő vodkával, pezsgő bourbon whiskeyvel vagy pezsgő ginnel - a vállalkozó kedvű hölgyek torkán lecsorog bármelyik, akár egy kis fűvel kísérve is. Fergeteges párbeszédeik az élet kevéssé fontos dolgairól széleskörű kultstátuszt vívtak ki a szigetországban és nincs, aki ne tudna idézni a röviden csak Ab Fabnek becézett sitcomból. Sztárvendégekben igen erős volt mindig a show; Elton Johntól Baby Spice-ig, Helena Bonham Cartertől Debbie Harry-ig mindenki lenyomott a csajokkal egy felest, aki számít Nagy Britanniában. Franciaországban mozi-remake (Absolument fabuleux) készült, az amerikai tévéadókon pedig a mai napig nyúlnak belőle (Roseanne, High Society, stb.).

+ + +

Amíg még élünk (This Life - 1996-97)

Forrás: [origo]

A londoni ingatlanbérlet-árak tudatában senkit se lepjen meg hogy öt fiatal jogász zsúfolódik be egy lakásba a kilencvenes évek második felének legjobb brit televíziós korrajzában. Nem Jóbarátok yuppie módra, sokkal inkább Jóbarátok extra adag drámával és szexszel, ami sok szempontból megelőzte a korát (annyit mondok például: George Michael és nyilvános WC). A kritikusok nem győzték dicsérni, hogy végre egy sorozat, ami kendőzetlenül - gyakran kézikamerás, dokumentrarista stílusban - liberálisan és nem szájbarágósan közelít a fiatal felnőtteket érintő valós problémákhoz (elhibázott pályaválasztás, párkapcsolat-fóbiák, homoszexualitás, promiszkuitás, AIDS, szakmai rivalizálás, stb.), a nézők pedig pont a második évad idején váltak függővé, hogy aztán hirtelen egy rakás újabb problémát felvetve véget is érjen a széria. Állítólag sokáig új karakterekkel tervezték a harmadik évadot, de végül tíz év után egyszeri, de kissé kiábrándító ráadásra (This Life +10) tért vissza az eredeti szereposztás.