Európa kulturális fővárosa 2008: Liverpool

Vágólapra másolva!
Az "Északnyugat" fővárosának is nevezett Liverpool amúgy sem szűkölködik látnivalókban, van külön Tate-je, két katedrálisa, világörökségnek számító rakpartja és focicsapata, hogy a Beatlest ne is említsük, de 2008-ra aztán tényleg nagyon felpörgött a folyóparti metropolisz. Európa idei kulturális fővárosa grandiózus szabadtéri színpadi show-val nyitotta meg januárban éves programjainak sorát: a Saint George's Hall előtti monstre téren negyvenezer ember bámulta Ringo Starrt, a tűzijátékokat és a csaknem 700 fellépőt. Liverpool városa nem kukacoskodott a szervezésnél: a rendezvénysorozat hasonló színvonalon és méretekben folytatódik egész évben. Klimt-kiállítás, Paul McCartney-kórusmű, Liverpool Sound, vitorlásverseny, elefántshow és egymásba érő fesztiválok várják a látogatók remélt özönét. Három musical és három egészestés film készült csak erre az alkalomra, frissen adták át a rekordméretű új bevásárlónegyedet, a divatos arénát, és márciusban nyit a Bluecoat kortárs művészeti központ az Egyesült Királyság egyik legrégebbi épületében. Kitekintő.
Vágólapra másolva!

Kész kulturálisfőváros-lázban ég Liverpool: sokatmondó, hogy ma a városban a legjobban fogyó slágerkönyv az éves eseményeket összefoglaló Liverpool'08 programfüzet. A projekt egyik legnagyobb eseménye maga a kétnapos, 350 programot felvonultató nyitóhétvége volt, amelyet a becslések szerint 300 millió ember követett figyelemmel világszerte. Az első estén zajlott az ex-beatle Ringo Starr fináléjával koronázott, koncertekkel és levegőben repkedő fellépőkkel tupírozott, látványos show a város impozáns, neoklasszikus stílusban épült Saint George's Hall előtti lépcsőkön, a következő napon pedig a Liverpool című musical bemutatójával avatták fel az ACC Liverpool névre keresztelt új arénát és rendezvényközpontot

Bár a nyitóceremónia január 11-én lement, akkor is bőven megmártózhatnánk a pezsgésben, ha most utaznánk Liverpoolba. Március elején a tánc uralja a várost, a Leap Festival keretében több nevezetes társulat érkezik Liverpoolba, többek között a bangladesi származású brit táncos és koreográfus, Akram Khan hozza el Kínai Balettel együtt készített bahok című új darabját, bemutatkozik a Circelation's Performance Laboratory légi cirkusza, és fellép a Beijing Modern Dance Group. Mindeközben az ünnepélyes Saint George's Hallban zajlik a színpadi előadókat felvonultató Performance Arts Festival, és reprezentatív kiállítással nyílik meg a városközpont legrégebbi hivatali épülete, a Bluecoat, amely most helyreállítva a kortárs művészetek szentélyeként születik újjá.

Képzőművészetek terén nem állt rosszul a város, hiszen nemcsak a huszadik születésnapját ünneplő Tate Liverpool ékeskedik az Albert Dock néven a világörökség-listán szereplő, újjávarázsolt rakparton, hanem a híres preraffaelita gyűjteménnyel rendelkező Walker Art Gallery vagy éppen a kávézóval, mozival egybeépített, ultramodern FACT is a város büszkeségei közé tartozik. Mindhárom helyen lesznek nagyszabású rendezvények és kiállítások 2008-ban.

Forrás: Getty Images

Az Albert Dock

Április 18-án a Walkerban nyílik a vasút dicsőséges történetét Hopper-, Monet- és Van Gogh-festményeken keresztül bemutató tárlat, és Gustav Klimt sok más nevezetes alkotásával együtt május 30-tól látható a Tate-ben a klasszikus Csók című kép. Az év programjait bővíti a kétévente megrendezett kortárs művészeti seregszemle, a hagyományosan ősszel megrendezett liverpooli biennálé is. A XX. század egyik legbefolyásosabb építészének, Le Corbusier-nek szintén szentelnek a liverpooliak egy reprezentatív kiállítást, a tárlat októberben nyílik a Metropolitan Cathedralban.

A kulturális fővárosi címért folytatott versenyben a liverpooliak nagy ütőkártyája volt a Beatles, így nem is maradhatnak ki az ünnepségsorozatból: a gombafejűek magánkézben levő múzeuma, a Beatles Story duplájára bővült területen várja idén a rajongókat, a Cavern Clubból indul a buszos Beatles Magical Mystery Tour, és nyílik fotó-kiállítás. A Beatles-mánia legnagyobb rítusának augusztus végén lehetünk tanúi: emlékbandákkal és rekvizitumokkal rendezik meg a világ legnagyobb Beatles-fesztiválját, az International Beatle Weeket.

Forrás: Getty Images

A híres Cavern Club

A zenei programok olyan sokszínűek, hogy csak a felsorolásuk elszédíti az embert. Az év egyik legnagyobb eseménye lesz a Liverpool Sound névre keresztelt nagyszabású szabadtéri koncert, amelyet az Anfield Stadionba, a Liverpool F.C. otthonába terveztek június 1-re.

Augusztusban felturbózott line-uppal ünnepli tizedik évfordulóját a Creamfield's elektronikus fesztivál, és jó hír, hogy úgy néz ki, mégis helyet kap a programban a város közkedvelt nyári rendezvénye, a Matthew Street Music Festival is. A város vendége lesz Vladimir Ashkenazy, és szeptemberben a világhírű, Liverpoolban született karmester, Sir Simon Rattle fogja vezényelni a berlini filharmonikusokat. Az év egyik záróeseménye az MTV Europe Music Awards gálája lesz, amelynek idén Liverpool új arénája ad otthont.

A különleges humorukról híres britek két nevetős fesztivált is rendeznek a kulturális fővárosi cím tiszteletére: a Liverpool Comedy Festival június első két hetében teszi próbára a rekeszizmokat, a háromhetes nyári Brouhaha Festival az utcákon fakasztja nevetésre a járókelőket.

Tavasztól kezdve szinte végig zajlanak a programok az utcákon és köztereken: május utolsó hétvégéjén Streets Ahead cím alatt vonulnak ki a színészek és előadóművészek az aszfaltra, június 7-én lesz a Lord Mayor' Parade és a sárkányrepülősök fesztiválja, majd következő este a nagy angol klasszikus, az Alice Csodaországban szabadtéri, modernizált változatát játsszák a Knowsley & Halton Parkban.

Augusztusban is fesztiválok véget nem érő sora várja a turistákat: lesz szamba felvonulás a riói karnevál mintájára, virágshow, tűzharcosok bemutatója és kosztümös fesztivál. És mindez csupán néhány pillanatát villantotta fel a Liverpool'08 elsöprő programáradatának: ha valaki a szigetországban jár ebben az évben, nem tud olyan hétvégét választani, amelyen ne lenne érdemes Liverpoolba is ellátogatni. Máskor sem csak Londonból áll Nagy-Britannia, de most aztán bizonyít az északi rivális.