londonsubsportképgalériazeneépítészetfilmrégióirodalom konyhaiwiwIdőjárás
Londonban:

+10º C
hűvös, borús

"Az apámat megölték, én meg csak táncolni akarok!"

Bolond nő táncol az észak-ír protestánsok kocsmájában Valentin-napon. Apjára emlékezik, aki a felekezeti alapon nyugvó belháború egyik áldozata. A múlt feldolgozása hosszú évekbe telik még, bár néha elég a közös ellenség az összefogáshoz. Riport Belfastból.

"Egyszer eljön a nap, amit nem szabad elszúrni" - Paul Newman, a Liverpool 2008 Iroda kommunikációs igazgatója

2008. 03. 06., 16:27

Idén a félmillió lakosú Liverpool Európa Kulturális Fővárosa. A program kommunikációs igazgatója - aki nem azonos a hasonló nevű filmszínésszel - szerint a legfontosabb a programkínálat és az, hogy a város lakói évtizedek múlva is emlékezzenek majd erre az évre.

Folytatás

Európa kulturális fővárosa 2008: Liverpool

2008. 03. 06., 14:02

Forrás: Getty Images

Az "Északnyugat" fővárosának is nevezett Liverpool amúgy sem szűkölködik látnivalókban, van külön Tate-je, két katedrálisa, világörökségnek számító rakpartja és focicsapata, hogy a Beatlest ne is említsük, de 2008-ra aztán tényleg nagyon felpörgött a folyóparti metropolisz. Európa idei kulturális fővárosa grandiózus szabadtéri színpadi show-val nyitotta meg januárban éves programjainak sorát: a Saint George's Hall előtti monstre téren negyvenezer ember bámulta Ringo Starrt, a tűzijátékokat és a csaknem 700 fellépőt. Liverpool városa nem kukacoskodott a szervezésnél: a rendezvénysorozat hasonló színvonalon és méretekben folytatódik egész évben. Klimt-kiállítás, Paul McCartney-kórusmű, Liverpool Sound, vitorlásverseny, elefántshow és egymásba érő fesztiválok várják a látogatók remélt özönét. Három musical és három egészestés film készült csak erre az alkalomra, frissen adták át a rekordméretű új bevásárlónegyedet, a divatos arénát, és márciusban nyit a Bluecoat kortárs művészeti központ az Egyesült Királyság egyik legrégebbi épületében. Kitekintő.

Folytatás

A birkák is dülöngélnek whisky-országban - szeszfőzde Skóciában

2008. 03. 05., 16:40

Fotó: Pályi Zsófia

Elgázolt vadakon keresztül vezet az út a skót whiskyföldön, ahol egymást érik a szeszfőzdék, és a birkák szokatlanul vidámak. Az árpából kinyert cukor mennyiségében, a lepárló alakjában, a hőfokban, de legfőképp a hordóban rejlik a híres skót whisky titka. A jól megválasztott hordóval még azt is el lehet érni, hogy tokajiíze legyen a skótok nemzeti italának.

Folytatás

Grafitember a skót vidékről

2008. 03. 05., 16:39

Nézd meg nagyban!

Kenguru ugrál az ír dobkészítő műhelyében

2008. 03. 05., 16:38

Fotó: Pályi Zsófia

A világítótoronyőrök és a hínárgyűjtők távozása után ma már jobbára csak ingerlékeny tehenek élnek az észak-írországi Rathlin-szigeten. Az ír hagyományok inkább a zenében élnek tovább, Paul McAuley dobkészítőmester ragasztószagú műhelyében. A kelta motívumok és sárkányok közé beugrálta magát egy ausztrál erszényes is.

Folytatás

Kanálzene és a megmentett mentőhajó - írek a tengerparton

2008. 03. 05., 16:36

Fotó: Pályi Zsófia

A Danny boy-t fújó japán turistáktól dagad a melle a népzenésznek az észak-írországi tengerpart kétszáz évnél is öregebb kocsmájában. A belfasti terrorról már viccelni tud a Guinesst iszogató séf az ütemesen csapkodó kanalak zajában. A helyieket leköti a megmentett mentőhajó szenzációja, de még ennek a kitárgyalását is felfüggesztik, ha a fuvolás lány csengő hangon rázendít egy dalra. Riport Ballycastle-ből.

Folytatás

"Egyszer még vidámnak érezheted az itteni munkát" - walesi mészárszék

2008. 03. 05., 16:34

Harsány popslágerek szólnak, szőke kislány játszik dolgozó apja mellett - vidáman megy a munka a Jones-testvérek mészárszékén. A kis hentesüzletek hanyatlásán kívül a főnököt is csak az bántja, hogy az emberek nem akarnak tudni róluk. Hogyan lesz a walesi réteken legelésző birkákból porhanyós sült az asztalon? Vigyázat, naturalista történet!

Folytatás

Llangollen: a walesi bárdok és a nagymacskák nyomában

2008. 03. 05., 16:32

Fotó: Pályi Zsófia

Még több birka, zöldhajú kocsmárosnő és szerelmikanál-boltok fogadtak Llangollenben, ahol a telefonfülkék szürkék, az édes süteményt pedig sós vajjal eszik. A varjak nyolcszáz éves várában a titokzatos brit nagymacskákról mesélt a hobbitforma fiú, aki gitárjával és dalaival walesi bárdnak is beillene. Riport Wales-ből.

Folytatás

"Semmi más nem dob így fel" - bingó Walesben

2008. 03. 05., 16:30

Fotó: Pályi Zsófia

A bingó kegyetlen, frusztráló, idegesítő játék, mégis nagy tömegeket mozgat meg Nagy-Britanniában. Szinte nincs olyan kisváros, ahol ne tudna játszani, aki akar. A bingó főbb tartozékai: filctoll, füzet, kötélideg és kudarctűrés. Mi Walesben próbáltunk szerencsét.

Folytatás

Fitymálják a lusta sörözőket a matlocki parkett királynői

2008. 02. 25., 11:27

Vadkacsák, unatkozó iskolások, kaotikus piac és majális-életérzés - ilyen a festői Bakewell egy februári hétfő délutánon. A matlocki sortáncsuliban Steve, az ezüstöves tánctanár beégeti a riportert, a helyi nők pedig lefitymálják a söröző férfiakat, de az ő lábukban ott a bugi. Riport az angol vidék egy eldugott szegletéből.

Folytatás

Győzelemre áll a yard és a pint

2008. 02. 15., 13:57

EGK ide, EU oda, több mint harminc éve sikeresen bújnak ki a britek a mértékegységváltás kötelezettsége alól. Tavaly kiderült, hogy még bizonytalan ideig marad a párhuzamos számolás, bármekkora költséget is okoz ez a kereskedőknek.

Folytatás

betöltés folyamatban...


TolkienBeckett
A szavazás állása

hirdetés

BritZone játékok 2008. 03. 06.

Az Egyesült Királyság régi- óihoz kapcsolódó játékok a British Council kulturális, nyelvgyakorló és szórakoz- tató interaktív oldalán. Nyerj jegyet Londonba!

Brit történelmi kvízek 2008. 03. 06.

Ki vezette a trafalgari csatába az angolokat? Mikor épült a Tower? Tesztelt tudásod a Kvízparton!Írja be a lefordítandó kifejezést!