Wimbledon, Brands Hatch, Epsom

Vágólapra másolva!
Wembley, Old Trafford, Anfield Road, Millennium Stadium, Celtic Park - a sportszerető szurkoló álmából felébresztve is fel tudja sorolni Nagy-Britannia leghíresebb (futball)stadionjait. Ám a labdarúgás mellett több olyan sportlétesítmény is található a szigetországban, amelyek hírneve vetekszik a fentebb felsoroltakéval. Nézzük meg, mire büszkék még a britek!
Vágólapra másolva!

All England Lawn Tennis and Croquet Club

Ha a bonyolult elnevezés helyett azt mondjuk, Wimbledon, akkor egyértelműen kiderül, a tenisz szentélyéről van szó. A XIX. század arisztokrata udvaraiban elterjedt játékot az 1870-es években intézményesítették, igazi versennyé akkor vált, amikor az 1868-ban alapított All England Croquet Club 1875-ben az egyik füves pályáját átadta a teniszezőknek, két évre rá pedig megrendezte a legelső teniszversenyt.

A bajnokság hivatalos neve Lawn Tennis Championships at the All England Croquet and Lawn Tennis Club (Füvespályás Teniszbajnokság az All England Krokett-és Teniszklubban) lett, első bajnokként Spencer Gore nevét jegyzeték fel.

Érdekes történetek bőven akadtak, négy évvel később, az 1879-es bajnokságon például John Hartley tiszteletes megnyerte az elődöntőbeli mérkőzését, majd lovaskocsival hazament Yorkshire-ba, hogy megtartsa a vasárnapi misét. Aztán hétfőn visszakocsizott Wimbledonba és megnyerte a bajnokságot.

A hölgyek 1884-ben mérkőzhettek meg először a trófeáért, az első győztes Maud Watson volt. A női és a vegyes páros versenyeket 1913-ban vezették be.

Az All England Club (amely előírja a játékosoknak, hogy szinte teljesen fehér ruhát viseljenek a torna során) jelenleg 19 teniszpályával bír, a centerpálya befogadóképessége 14 ezer fő, s a tervek szerint 2009-re már befedhető lesz.

Brands Hatch

A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság első, 1950-es kiírása óta két olyan viadal van, amelyre mindig sor került: az Olasz és a Brit Nagydíjra. 1950-től 1954-ig a silverstone-i pályán rendezték meg a versenyeket. 1955 és 1963 között a Liverpool melletti Aintree Circuit adott otthont felváltva Silverstone-nal a szigetország nagydíjának. 1964 és 1986 között a Londontól nem messze fekvő Brands Hatch is bekapcsolódott, 22 évig Silverstone-nal felváltva érkeztek oda az autócsodák.

A terület a 20. század elején katonai edzőpályaként üzemelt, később a kerékpárosok és az atléták vették birtokba. Az első versenyt 1928-ban éppen a két sportág képviselői között rendezték. A második világháború idején a terület ismét katonai célokat szolgált, 1947-ben alakították át versenypályává, s 1950-ben már autók versenyeztek rajta.

Forrás: [origo]

1956-ban Formula-2-es viadalnak adott helyet, három évvel később pedig elkészül a 2.65 mérföld hosszú Grand Prix-pálya. Az első versenyen (Silver City Trophy Formula One) Jack Brabham diadalmaskodott.

1964-ben a Forma-1 is betehette lábát a létesítménybe, a Brands Hatch-i ring első győztese Jim Clark volt (Lotus-Climax). A pályán egyedül Niki Lauda tudott duplázni (1982, McLaren-Cosworth; 1984, McLaren-TAG), míg utolsóként Nigel Mansell (1986, Williams-Honda) haladhatott át győztesként a célvonalon.

Epsom, Ascot, Burghley House

A világ talán leghíresebb lóversenye, az Epsom Derby 228 éves múltra tekint vissza (noha a korabeli feljegyzések szerint már 1661-ben rendeztek viadalt). A minden június első hétvégéjén megrendezendő esemény első győztese Sir Charles Bunbury lova, Diomed lett.

Forrás: Getty Images

A Surrey megyebeli pálya (amely Epsom Downs Racecourse névre hallgat) először 1 mérföld (1609 m) hosszú volt, ezt négy viadal után 2414 méterre bővítették, s csak az 1991-es újramérés óta tudhatjuk, hogy a pontos táv 2423 méter.

Ugyancsak híres viadal helyszíne Ascot, ahol a 1711 óta rendeznek viadalokat, de híres még a Burghley House Trials névre keresztelt verseny is, amely a lovassport három ágának ad helyet: díjlovaglásnak, ugratásnak és természetes az akadályokon keresztül vágtázó cross-countrynak.

Lord's Ground, The Oval

Az egyik leghíresebb krikettpálya a londoni Lord's Ground, amely alapítójáról, Thomas Lordról kapta nevét. Érdekesség, hogy az eredeti pálya a Dorset Square nevet viselte, itt 1787 és 1810 között kriketteztek, s itt rendezték az első meccset is 1805-ben Eton, illetve Harrow csapatai között.

Forrás: Getty Images

Három esztendőre aztán a Lisson Grove következett, a Lord's Ground jelenlegi helyére végül 1814-ben költözött.

A britek másik híres szentélye a The Oval (más nevén Kennington Oval), amely mezőgazdasági területből 1845-ben vált sportpályává, s 1868-ban, húszezer néző előtt már komoly krikettmeccset rendeztek itt.