A tihanyi Belső-tó

Vágólapra másolva!
Tihany nem csak a Balaton, hanem az egész ország egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Külföldi és belföldi turisták ezrei keresik fel egész évben. Népszerűségét gazdag történelmi és természeti látnivalóinak köszönheti. Az apátság mellett a táj képét legalább ennyire meghatározó elem a tihanyi Belső-tó.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A galériáért kattintson a képre!

Sokan Tihanyba érve megelégednek a Tihanyi Apátság megtekintésével, holott a terület természeti látnivalói talán még a történelmi emlékeket is felülmúlják. A tihanyi táj képét három tó határozza meg: a Balaton, a Külső- és a Belső tó. A félsziget két beltava egyaránt vulkanikus kráterben keletkezett.

A vulkáni tevékenység megszűnése után a kráterekben felgyülemlett esővíz a kráter aljára telepedett agyagos réteg miatt nem tudott elszivárogni, így kialakulhatott a két tó. A Külső-tó tájvédelmi körzet, melynek állapotát a hetvenes évek végén meghozott intézkedéseknek köszönhetően sikerült eredeti, természetes szintjére visszaállítani. A tó környéke természetvédelmi okokból nem látogatható.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További fotók a képre kattintva

Ezzel szemben a Belső-tó igazi turistalátványosság és országszerte híres horgászhely is. A tavat könnyen megtalálhatjuk, közvetlenül a település alatt fekszik. A félsziget magasabb pontjairól mindenhonnan jól látható, könnyen megközelíthető. A tó a Balaton szintjétől mintegy huszonöt méterrel magasabban fekszik, de összeköttetésben nem áll vele. A tónak nincs lefolyása, de szivárgó vize régebben okozott földcsuszamlást is a környéken.

Érdekesség, hogy a tó eredetileg a szomszédos Külső-tóhoz hasonló parttal rendelkezett. Dús nádas, kisebb nyílt vízfelületek jellemezték ekkor a vizet. 1940 és 1950 között azonban gyökeresen megváltozott a tó képe. A nádas szinte teljesen kipusztult és kialakult a tó ma is látható nyílt vízfelülete. A gyökeres változás oka a mai napig nem ismert. Horgászati szempontból az 1960-as években fedezték fel, azóta a tó az ország egyik legjobb fogási eredményekkel kecsegtető és nem utolsó sorban, csodálatos környezetben fekvő horgászvize.

A 14 jelöltre itt szavazhat.

Nézzen körül a tihanyi Belső-tónál interaktív panorámafotónk segítségével!