3D-s dinók jönnek az Ügető helyére

Vágólapra másolva!
Hamarosan befejeződik az eddigi legnagyobb magyar bevásárlóközpont építése a Kerepesi útnál, a pláza fő érdekessége a benne létesülő IMAX-mozi lesz: a speciális filmszínházban hat emelet magas vásznon lehet majd háromdimenziós látványban élvezni a filmeket. Kollégánk a jelenleg legközelebb eső, prágai 3D-s moziban járt utána annak, hogyan is működik, és mire képes az itthon nem túl ismert technika.
Vágólapra másolva!

A komoly vizuális élményt biztosító technológiát egy kanadai vállalat fejlesztette ki, és az első nyilvános vetítés az 1985-ös vancouver-i világkiállításon volt. A IMAX-technológia az emberi szem működésének sajátosságait használja ki: egy tárgyra nézve mindkét szem egy leheletnyit eltérő szögből észleli a látványt, az agy pedig háromdimenziós képpé rakja össze a két nézetet.

Az IMAX jelenleg kétféleképpen képes 3D-s filmeket előállítani. Az először kifejlesztett módszer speciális, két objektívvel működő kamerákat használ. A Lockheed Martin hadiipari vállalattal és a NASA-val közösen, mintegy ötmillió dollárból egy olyan rendszert készítettek el, amelyet később a nemzetközi űrállomáson is alkalmaztak.

Fotó: Halász Dániel
Spéci 3D-s szemüveg Olaszországból (még több kép)

A felvételek a kereskedelmi forgalomban kapható lehető legnagyobb filmre készülnek, amely tízszer nagyobb nyersanyagot jelent, mint a hagyományos 35 milliméteres szalagok esetén. A kamera, illetve a projektor egyszerre két ilyen 15 perforációs, 70 milliméteres tekercset forgat azonos sebességgel, így a korábbi módszereknél sokkal részletgazdagabb kép érhető el azonos körülmények között. A filmnegatív a gyártó szerint pedig annyira erős, hogy egy autó vontatására is lehetne használni.

Már bármilyen filmből készülhet 3D-s változat

Egyetlen hátránya ennek a technológiának a magas gyártási költség, ezért 2002-ben egy olyan szoftvert mutattak be a vállalat programozói, amely képes bármilyen 35 milliméteres filmet digitalizálni, zajmentesíteni, élesíteni, majd háromdimenzióssá varázsolni. Ez az úgynevezett DMR technológia már a hollywoodi stúdiókat is meggyőzte, és az utóbbi években egyre több film 3D-s változata jelenik meg.

Fotó: Halász Dániel
Pókember 3 és Cápák is van már (még több kép)

A Polar Expressz, a Batman: kezdődik, a Pókember 2 és 3, a Superman, a Mátrix újratöltve, illetve a Csillagok háborúja II - A klónok támadása például olyan sikerfilmek, amelyek megjelentek IMAX-változatban is. Nem titkolt vágya a filmstúdióknak az sem, hogy a 3D-s technikával több embert csalogathatnak a mozikba, hiszen bár a filmeket le lehet vadászni a netről, a térhatású kép és az óriási vászon nyújtotta vizuális élményt otthon egyelőre nem lehet reprodukálni.

Hat emelet magas lesz a vászon

Az IMAX szó egyébként az Image Maximum (Legnagyobb Kép) kifejezés rövidítése, és ezt a filmek minőségén kívül a hangtechnika és a mozi fizikai méretei is alátámasztják. A budapesti IMAX moziban 18 méter magas és 24 méter széles lesz a vászon, vagyis körülbelül egy hatemeletes lakóház magasságát éri el, területe pedig körülbelül három röplabdapályányi.

Az ülések elrendezése is különleges, így minden néző teljes látómezejét betölti a filmvászon, a filmek nézése közben pedig speciális, polarizált szemüveget kell viselni. Persze nem egy gagyi eldobható termékre kell gondolni: az IMAX-mozik minőségi eszközöket tartanak fenn, amiket minden előadás után fertőtlenítenek.

Egyedi kialakítású a másfél tonnás projektor is, ugyanis 15 ezer wattos xenon izzókkal van szerelve, amelyek olyan erősek, hogy a Holdról is lehetne őket látni, ráadásul csak védőfelszerelésben szabad őket cserélni a 25 atmoszférás nyomás miatt, ugyanakkor csak 2000 óráig működnek. A vetítőgépbe vízszintesen, nem pedig függőlegesen fut be a film, elsősorban a nagy súly miatt, másrészt pedig a celluloidtekercset vákum szorítja az optikához, így a szokásosnál stabilabb, élesebb a kép.

Fotó: Halász Dániel
IMAX kamerával az űrben (még több kép)

A precíz hangzásról egy hatcsatornás, 44 hangszórót és 16 erősítőt tartalmazó rendszer gondoskodik, amely több mint 12 ezer watt teljesítményt képes generálni. A megszokottól eltérően a hangsávot nem a filmtekercsen, hanem egy különálló merevlemezen tárolják. Többek között ez az oka annak, hogy az IMAX-filmeket nem feliratozzák, hanem szinkronizálják minden országban.

Negyedével lesz drágább a jegy a 3D-s filmekre

Persze minket is izgatott a kérdés, hogy mindezért vajon mennyit kell majd fizetni? Általános válaszként azt kaptuk, hogy a normál változatokhoz képest egy 3D-s film jegyára körülbelül 20 százalékkal lesz magasabb, bár ez sok esetben módosulhat diák-, illetve nyugdíjas kedvezmények miatt. Lengyelországban például 35-40 százalékkal kevesebbet fizetnek a diákcsoportok egy jegyért.

Fotó: Halász Dániel
200 kilogrammos filmtekercs a vetítőben (még több kép)

A mozi beruházója és üzemeltetője, az izraeli Cinema City International magyarországi leányvállalata jelenleg is egyeztetéseket folytat az Oktatási Minisztériummal, hogyan lehet a Nemzeti Alaptantervhez adaptálni az oktatási célú filmeket és segédanyagokat. A 20 digitalizált hollywoodi sikerfilm mellett ugyanis nagyrészt dokumentumfilm jellegű alkotásokat vetítenek az IMAX mozikban, sőt a filmszínházak fele múzeumokban és egyéb tudományos intézményekben található.

Itthon két filmmel indítanak novemberben

Magyarországon novembertől lesz látogatható az Ügető helyén létesülő Aréna Plázában megnyíló 3D-s mozi, az első két bemutatott film pedig az 1998-ban készült T-Rex és az 1994-es Into the Deep című alkotás lesz. Az előbbi nem egy Steven Spielberg Jurassic Park-ját idéző mű, hanem az iskolák tantervébe illeszkedő, őslénytani film webes tanári segédanyagokkal és kvízekkel. A másik film pedig a tengerek élővilágát mutatja be, például a Santa Barbara-szigetek környékén.

Ezután egyre tovább bővül majd a kínálat, várhatóan vetítik majd a Mount Everestet és a nemzetközi űrállomást bemutató filmeket, illetve a legújabb Harry Potter epizódokat is. A filmek a tengerentúlon olyan népszerűek, hogy a legnagyobb sztárok is vállalják a narrációt. Többek között Tom Cruise, Johnny Depp és Kate Winslet is a hangját adta már egyes filmekhez.

Érdemes megemlíteni, hogy néhány esetben annyira hatásos lehet a 3D-effekt, hogy a nézők úgynevezett kinetosist, vagyis köznapi nevén mozgás okozta betegséget kaphatnak, különösen, ha a statikus és a mozgó jelenetek gyorsan váltakoznak, például hullámvasutat szimulál a kamera. Bár ilyen rosszullét ritkán fordul elő, hányinger, émelygés esetén állítólag célszerű rövid ideig a földre nézni, ráadásul a legtöbb IMAX-film mindössze 40 perces, így nem stimulálja a nézők érzékszerveit túlzottan sokáig.