Photoshop tippek: fogfehérítés digitálisan

Vágólapra másolva!
A portrékészítők egyik legnagyobb problémája, hogy amikor elcsattan az a bizonyos csíz, és sikerül elkapni az ideális, természetes mosolyt, a lenagyított képen bizony nem is olyan ideális az a mosoly: a fogak sárgásak, lepedékesek, a portréalany legnagyobb csalódására.
Vágólapra másolva!

Szerencsére a képszerkesztő programokkal ez a probléma könnyen orvosolható: olvasóink most megtudhatják, hogyan varázsolják csillogóan fehérré portréalanyuk fogait - digitálisan.Az Adobe Elements rendkívül felhasználóbarát, néhány lépésben elvégezhetjük a korrekciót.

Először is nagyítsunk bele a megnyitott képbe a baloldali eszköztáron található nagyító segítségével annyira, hogy a száj betöltse a képernyőt - így könnyebbé válik a kijelölés.

Forrás: [origo]

Válasszuk ki a Selection Brush Tool-t. Ez szintén az eszköztáron található, felülről a negyedik, jobboldali ikon. Alapértelmezettként a Quick Selection Tool-t fogjuk látni, ám az ikon alján látható kis nyílra kattintva kiválaszthatjuk a szükséges eszközt. Az ecset méretét (Brush) állítsuk akkorára, hogy kényelmesen ki tudjuk vele jelölni a fogakat, ne lógjon túl rajtuk, mert akkor elnagyolt lesz a kijelölés, de ne is legyen túl kicsi, mert akkor órákig szöszölhetünk.

Forrás: [origo]

Ha elkészültünk a kijelöléssel, a Ctrl + J billentyűkombinációval csináljunk belőle új réteget (Layer). Ezt a képernyő jobb alsó szegmensében láthatjuk. Azért van erre szükség, hogy ha valamit elrontunk, az ne a kép egészét érintse, csak ezt a réteget, amelyet bármikor törölhetünk vagy átszerkeszthetünk.

Most válasszuk ki a Replace Color... menüpontot az Enhance>Adjust Color menüből. Az első szemcseppentővel válasszunk ki egy világosabb területet a fogsoron. Az eszköz palettáján levő kis ablakban látni fogjuk a kijelölést, egyelőre valószínűleg csak egy kis részt. A Fuzziness csúszka feljebb mozgatásával (100-120-as érték körül), illetve eltérő (sötétebb-világosabb) pont kijelölésével tudjuk hangolni a kijelölést. Ha a Lightness csúszkát pozitív irányba mozgatjuk, a képen is láthatjuk, melyik területet érinti a kijelölés.

Forrás: [origo]

A fogak fehérségét és fényét a palettal alján található Saturation (telítettség), illetve Lightness (fényesség) csúszkákkal fogjuk szabályozni. A Saturation-t negatív irányba mozgassuk, ezzel a fogak sárga színét semlegesítjük. A Lightness csúszka pozitív irányba mozgatásával pedig azok fényességét erősítjük. Ügyeljünk arra, hogy ne vegyük le túlzottan a telítettséget, hiszen akkor szürkeárnyalatúvá változtatjuk a fogakat, illetve, hogy ne világosítsuk túl őket, mert akkor rendellenesen bebuknak (kifehérednek) a fogak egyes részei, míg mások túl sötétek maradnak, így túl kontrasztossá, festményszerűvé válik a terület.

Forrás: [origo]

Ha végeztünk, egyesítsük a rétegeket a Layers>Flatten Image paranccsal, majd mentsük el a képet tetszés szerinti formátumban.

Ez a művelet a fogak természetes fehérségét hivatott visszaadni, így ne várjunk UV-fényben világító, rikítóan fehér fogakat. Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy portréalanyunk nem fintorog, amikor meglátja széles mosolyát a képen.

Sipos Dániel