50 megapixeles csúcskamera

Vágólapra másolva!
A középformátumú fényképezőkre szakosodott svéd gyártó új csúcsgépet mutatott be: a Hasselblad H3DII-50 kódnevű készülék a legnagyobb felbontású 48 x 36 milliméteres kamera a világon.
Vágólapra másolva!

Az új termékbe épített szenzort ezúttal is a Kodak mérnökei tervezték, akikkel hooszú időre nyúlik vissza a svédek együttműködése. A monstre felbontáson kívül lényeges adat, hogy a fényképező érzékenysége ISO 50 és 400 között lesz szabályozható, ebből is látszik: nem sport- és riportfotósoknak, hanem kifejezetten profi stúdiómunkára fejlesztették ki.

Az új váz érdekessége, hogy ráilleszthető a most kifejlesztett HTS 1.5 Tilt/Shift egység, amelynek köszönhetően bármely hagyományos optikával lehet optikai korrekciót elvégezni, nem szükségesek méregdrága speciális típusok sem az épületfotózáshoz, sem a tárgyak precíz reprodukálásához.

A Kodak közleménye szerint az új képérzékelő a megnövelt felbontáson kívül azért lehet hasznos a fotósoknak, mert a korábbinál is pontosabb színrendszert használ, gyorsabban rögzíti a felvételeket, valamint kevesebb energiát használ, így hosszabb akku élettartamot biztosít. A 300 megabájtos képeket produkáló Hasselblad H3DII-50 októberben jelenik meg a szaküzletekben, ára a tengerentúlon 40 ezer dollár, azaz megközelítőleg hat millió forint lesz.

Forrás: [origo]