Az amatőr fotósok álma a Nikontól

Vágólapra másolva!
A japán fényképezőgép-gyártó legújabb digitális tükörreflexes modellje olyan újdonságot kínál, amely még egyik hasonló készülékben sem volt elérhető: nem csak állóképet, de videóit is lehet rögzíteni vele, akár nagyfelbontásban is, bár csak némi kompromisszum árán.
Vágólapra másolva!

A videorögzítés eddig az átlagfelhasználók által leginkább hiányolt funkciónak számított a cserélhető objektíves fényképezőgépek esetében. A szeptemberben boltokba kerülő Nikon D90-es azonban ezt a problémát is áthidalja. A legújabb, amatőr fotósoknak szánt digitális tükörreflexes (DSLR) készüléket ugyanis videorögzítési képességgel is felvértezték: ez ugyanazt a Live View nevű technológiát használja, amely korábbi modellek esetében lehetővé tette a fotók megkomponálását a hátoldali LCD-n néhány közelmúltban megjelent típus esetében is. A mozgóképfelvétel korábban a nem cserélhető objektívvel szerelt kompakt, vagy bridge kategóriába sorolható készülékek kiváltsága volt, ezek azonban gyengébb képminőséget biztosítanak a tükörreflexes gépeknél.

HD-mozizás korlátokkal

A D-Movie névre hallgató funkció háromféle felbontásban képes mozgóképek rögzítésére: 320x216 pixelben, ami nagyjából a YouTube-ra elegendő minőségben, nagyjából hagyományosnak tekinthető 640x424 pixelben, de akár 1280x720 pixeles HD-felbontásban is, a filmesek által is használt másodpercenkénti 24 képkockás sebességgel, kellően gyors memóriakártya birtokában. A videomód előnyei közé tartozik még az, hogy akár óriási zoomot biztosító teleobjektívet felhelyezve, akár nagy látószöget biztosító halszem-optikával használható lesz. Ugyanakkor a CNet beszámolója szerint a funkció a kompakt típusokhoz képest jelentős korlátokkal is bír: HD-minőségben egyszerre legfeljebb 5 perces felvételt lehet vele rögzíteni, felvétel közben az expozíció fix, az élességet manuálisan kell állítani, a hang pedig monó.

Az új modell adatlapját ezen a linken lehet átböngészni, fontosabb paraméterei közül a 12,3 megapixeles képérzékelőt lehet kiemelni, melyet portalanító megoldással is elláttak, a gyártó ígérete szerint a D90-es pedig ISO 3200-as érzékenység mellett is nagyon minimális képzajt produkál majd. A készüléket olyan technológiával is felvértezték, amely automatikusan képes érzékelni az arcokat vagy fotós szituációkat, és automatikusan elvégezni a helyes beállításokat az exponálás előtt.

Forrás: [origo]

Szeptemberben érkezik

A Nikon D90-es a Nikon amerikai közleménye szerint szeptemberben kerül majd a boltokba, gépváza ezer dolláros, azaz durván 160 ezer forintnak megfelelő összegért lesz kapható, egy 18-105 mm-es átfogású alapobjektívvel együtt pedig 1300 dollárért, vagyis nagyjából kétszázezer forintért lehet majd hazavinni, tehát közel ugyanannyiba fog kerülni, mint az előző, D80-as modell megjelenésekor.