Full-HD videót is rögzít a Canon tükörreflexes gépe

Vágólapra másolva!
Augusztus végén a Nikon, most pedig a Canon is előrukkolt profiknak szánt digitális tükörreflexes fényképezőgépek új generációjával, amely az állóképek mellett Full-HD felbontású videó rögzítésére is képes. A tüköraknás működésű, a kompakt modelleknél jobb képminőséget biztosító típusokkal korábban egyáltalán nem lehetett mozgóképet felvenni.
Vágólapra másolva!

A Canon szerdán mutatta be az EOS 5D Mark II márkajelzésű digitális tükörreflexes fényképezőjét, amely az EOS 5D-t váltja majd fel a gyártó kínálatában. A teljes képkockás, vagyis full-frame (24x36 mm-es) méretű CMOS képérzékelővel szerelt masina 21,1 megapixeles állóképeket rögzít. Legfontosabb újítása azonban az, hogy a nyár végén bemutatott új Nikon D90-eshez hasonlóan mozgókép rögzítésére is képes. A gépház belsejében megbújó új, DIGIC 4 képfeldolgozó processzornak hála az új modell riválisától eltérően nem csak 1280x720 pixel, hanem 1920x1080 pixeles felbontású videókat is fel tud venni 30 képkocka/mp-es sebességgel. A HD-felbontású mozgókép nagysága legfeljebb 4 gigabájt lehet, ez mintegy 12 perces hosszúságú felvétel raktározására elegendő, kisebb, 640x480 pixeles felbontással dolgozva hossza 24 percre bővül. A felvétel MOV kiterjesztásű fáljban, MPEG4 tömörítéssel kerül rögzítésre a memóriakártyára. A rivális Nikon D90-eshez hasonlóan az új Canon is monó hangot vesz fel, azonban külső sztereó mikrofont is lehet csatlakoztatni hozzá.

Ezen kívül a Canon közleménye szerint a DIGIC 4 alkalmazásával tovább tudták csökkenteni a fotókon jelentkező képzaj mértékét, az ISO érzékenységet pedig 50-től 25600-ig lehet majd állítani a gépen. A korábbinál gyorsabb feldolgozást kínáló lapka emellett másodpercenkénti 3,9 darab képes sorozatfelvétel exponálását is biztosítja gyakorlatilag korlátlan mennyiségben, a nagyobb méretű RAW formátumot választva a sorozat legfeljebb 14 képből állhat. Az elődjénél gyorsabb lapkának köszönhetően a gép bekapcsolása utáni indulási idő, illetve a fotók visszanézésekor azok betöltése is fürgébb lesz.

A készülék hátoldalára 3 colos képátlójú, VGA-felbontású LCD található, amelyet a képek komponálására is lehet használni: a Canon szerint javítottak a képernyő látószögén, tükröződésmentes bevonattal látták el, háttérvilágítás erősségét pedig az aktuális fényviszonyoknak megfelelően automatikusan szabályozza. A profi fotósoknak szánt Canon EOS 5D Mark II várhatóan november végén kerül majd a boltokba, ára objektív nélkül 2500 euró, vagyis mintegy hatszázezer forint lesz.