Digitális kamerát karácsonyra

Vágólapra másolva!
Bár legtöbbünknek már van, még mindig jó ajándék egy digitális fényképezőgép karácsonyra, zsebméretűtől a profi tükörreflexesig számos újdonságot kínálnak a gépek, végre nem csupán a megapixeleket növelik - részben feleslegesen - a gyártók. Körképünkben a digitális kamerák vásárlásában nyújtunk segítséget.
Vágólapra másolva!

Ultrakompakt kategória: zsebre vágható gépek

Egy digitális fényképező mindig jól jöhet, persze ahhoz, hogy ne legyen nyűg a hurcolászás, kellően kicsinek kell lennie a gépnek: ezeket a miniatűr, akár farzsebben is elférő modelleket nevezzük ultrakompaktnak. Bár a kategóriák közötti határvonal nem éles, ezúttal azokat a masinákat soroltuk ide, amelynek optikája nem emelkedik ki a gépházból, az optikai zoomolás során a lencsék annak belsejében mozognak, s rendszerint saját akkumulátor jár hozzájuk.

A legolcsóbb minigépeket bruttó negyvenezer forintért lehet hazavinni, ennyibe kerül például a 7,2 megapixeles Nikon Coolpix S50C is. Ennek a készüléknek az extrái közé tartozik a bemozdult fotók jelentős részét elimináló rázkódáscsökkentés funkció, illetve a portrékfotók exponálását segítő arcdetektáló, valamint a beépített wifi, amelynek segítségével hotspotok közelében a Nikon online tárhelyére vagy számítógépre tölthetők át a képek vezeték nélkül. Hátoldali képernyője jókora, átlója 3 col, azonban az optika átfogása kicsi, 38 mm-nél indul, bár háromszoros nagyítást kínál, emellett 640x480 pixeles felbontású videót is fel tud venni.

Forrás: [origo]
Nikon S50c: az egyik legolcsóbb ultrakompakt

50 és 70 ezer forintos áron is találni köztes típusokat az árlistákon, míg a szegmens legdrágább darabjait 80-85 ezer forintért mérik: ennyibe kerül például a Sony Cyber-shot DSC-T700-asa is. Az elegáns, fémborítású masina ötféle színben kapható, extrájának pedig az számít, hogy beépített 4 gigabájtos memóriával is felszerelték, melyet külön vásárolható memóriakártyával lehet kiegészíteni igény szerint. Hátoldalát szinte teljes egészében egy nagy, 3,5 colos érintőképernyő foglalja el, ezen keresztül érhető el a menürendszer. A gép 10 megapixeles fotókat rögzít, zoomja négyszeres, az optika átfogása pedig 35 mm-nél kezdődik, a kezdő fotósokat ennél a modellnél arcfelismerő és pislogásmegelőző technológia segíti. Aki gyakran vesz fel videót, annak érdemes egy pillantást vetnie a kisebbik testvérére, a T500-asra is, amely ötszörös zoomot (33-165 mm) és HD-felbontású (720p) filmfelvételt is biztosít 82 ezerért.

Kompakt kategória: kis méretű gépek

Ezek a típusok még mindig kicsi méretűek, ám egy farzsebben már nem feltétlenül, egy kabát zsebében azonban már elférnek, s nem foglalnak sok helyet a táskában sem. Kezdőknek vagy kevés pénzért ezeket érdemes választani. Ebben a kategóriában már 18-20 ezer forintért találni alapmodelleket csaknem minden gyártótól. Mára az olcsó modellek felbontása sem kisebb 7-8 megapixelnél, és nyoma sincs a néhány éve még bőven jelen lévő zoom nélküli készülékeknek: egy átlatos belépő szintű kamera háromszoros optikai nagyítást kínál, a Panasonic Lumix DMC-LS80-asban például már a kézremegést ellensúlyozó megoldás is megtalálható. Ezek a gépek többnyire két darab ceruzaelemről működnek, ezt külön kell megvásárolni hozzájuk, ahogyan a fotók mentésére szolgáló memóriakártyát is, bár a fenti Lumix esetében ez 24 megabájt extra memóriával egészül ki. Ez a típus 640x480 pixeles videók felvételére is használható hanggal együtt, optikájának átfogása pedig viszonylag jó, 33-100 mm-es.

A kategóriában feljebb lépve 56 ezer forintos áron egy másik érdekes modellt, a Canon PowerShot SX110-est találtuk említésre méltónak. A 9 megapixeles fényképező jókora, tízszeres (36-360 mm) zoomot kínál, így akár már madarat, repülőt vagy más távoli objektumot is le lehet fotózni vele. Hátoldalán szintén nagy, 3 colos képernyő található, a bemozdult képek száműzése érdekében pedig optikai képstabilizátort is kapott. A kezdő fotósok dolgát külön kiválasztható "egyszerű móddal", mozgásérzékelővel és arcfelismeréssel könnyíti meg, működtetni két ceruzaelemről lehet, videóból legfeljebb 640x480 pixeleset vesz fel.

Forrás: [origo]
A Canon SX110-es óriási zoommal

Egy újabb ötvenezer forinttal feljebb ugorva az árlistán a Panasonic Lumix DMC-LX3-as tűnik rokonszenvesnek: a szélesvásznú LCD-vel szerelt típus azoknak lehet jó választás, akik modern, lapos képernyős tévével rendelkeznek, és azon is néznék vissza fotóikat, ez a modell ugyanis alapból 16:9-es formátumban dolgozik. A tíz megapixeles digitális kamera ugyan csupán 2,5-szeres zoomot kínál, ám átfogása (24-60 mm) széles látószögű fotózást is lehetővé tesz: ez csoportkép, önarckép készítésekor jóval hasznosabb az óriási zoomnál, hiszen több dolog ráfér segítségével egyetlen képkockára. A kis méret ellenére erre a típusra akár külső vakut is csatlakoztatni lehet, a képstabilizátor és a kezdőket segítő automata módok mellett pedig számtalan manuális beállításra is mód nyílik, és HD-felbontású (720p) videófelvétel is készíthető, a működéséhez szükséges energiát pedig saját akkumulátoráról nyeri.

Az Olympus ütés- és vízálló strapabíró gépeit már teszteltük, ezek új változatának legolcsóbbját már 30 ezerért el lehet vinni, a drágább, komolyabb tudásúakért 60-70 ezer forintot kell leperkálni. A Fujifilm palettáján is megjelent egy túrázásra szánt modell, a FinePix Big Job HD-3W, melyért 116 ezer forintot kérnek el a hazai boltokban, bár paramétereit tekintve inkább az olcsóbb modellekhez áll közelebb.

Bridge: átmenet kicsi és nagy gépek között

A bridge kategória a legtöbb, amit a kompakt fényképezőgépekből ki lehet hozni. Az ide tartozó gépek rendszerint nagy méretű CCD-vel érkeznek, amelyek jó minőségű képek készítését teszik lehetővé. A bridge gépek legfőbb korlátja a cserélhető objektívek hiánya, a beépített zoom lencsék hatásfokát csupán előtétlencsékkel lehet javítani. A gépekbe szerelt nagy átfogású zoom lencsék miatt ezeket a masinákat már nem lehet zsebre vágni, és nehézkes őket begyömöszölni a mindennapi táskákba is. A bridge gépet vásárló fotós jól teszi, ha a kötelező kiegészítők közé felírja a táskát és a memóriakártyát. Bár bővíthetőségben elmaradnak a DSLR-ektől, a gépek által kínált funkciók viszont a nagy testvér gazdagságát idézik. Alapfelszereltségük a képek apró bemozdulásait megelőző optikai képstabilizátor, komoly optikai és digitális zoomjuk van, a jobb típusok pedig HD felbontású videót is tudnak rögzíteni. Jó hír a képek megkomponálásával szívesen játszó fotósoknak, hogy a bridge gépek többsége működtethető teljesen manuális módban is.

Az olcsóbb megoldásokat kereső vásárlónak a Kodak Z-1012 IS gépét ajánljuk. Az 53 ezer forintba kerülő gép mellett a komoly 12-szeres (33-396 mm) zoom, a HD (1280*720 pixel) videofelvételi lehetőség és a teljes manuális vezérlési mód szól. A gép tudja a szemvillanásnál is gyorsabb 1/3200 másodperces záridőt, amivel a tehetséges fotós még az esőcseppeket is megfagyaszthatja a levegőben. A 10,1 megapixel felbontású készülék beépített memóriája csekély, csupán 32 megabájt jutott bele, ám ez SDHC kártyával bővíthető. A készülék egyaránt képes működni a Kodak saját gyártású akkujával, bármilyen CRV3-as teleppel vagy két ceruzaelemmel is.

Forrás: [origo]
A Panasonic Lumix FZ28-as óriási zoomot kínál olcsón

Az eggyel drágább kategóriát bridge fényképezőgépben a Panasonic Lumix DSC-FZ28-asa jelenti. Ez a masina már 75 ezer forintba kerül, cserébe lényegesen nagyobb, 18-szoros (27-486mm) optikai zoomot lehetővé tevő objektívvel és nagyobb beépített memóriával (50 megabájt) rendelkezik. Az optikai képstabilizátor, teljes manuális mód és a HD videó felvételi lehetőség az FZ28-nál is adott. A gép hátránya, hogy csupán 1/1600 másodperces záridőt tud, előnye, hogy az elkészített képeket tömörítetlen RAW formátumban is tudja tárolni. A Panasonic fényképezőgép csak saját akkumulátorával hajlandó működni, ezt mindenképp be kell kalkulálni a hosszabb túrára induló fotósnak.

Az áteneti kategória legdrágább gépe a Canon SX-10-es, a maga 88 ezer forintos árával. A régebbi masina még nem tudja a HD felbontású videorögzítést, sem pedig RAW-ban fotózni, cserébe olyan extrákkal rendelkezik, amelyek versenytársairól lemaradtak. Hússzoros (28-560 mm) zoomjával ez a készülék nyeri az objektívek versenyét, az optikai képstabilizátor pedig abban segíti a fotóst, hogy nagyobb távolságokra fotózva se mozduljon be a kép. A többi gépben is megtalálható beépített vaku mellett az SX-10-en külső csatlakozó is van, lehetővé téve a profi vakuk felszerelését. A gép beépített memóriával nem rendelkezik, memóriakártyából viszont több típust is képes fogadni. Üzemeltetése nem okozhat gondot hosszabb kirándulásokon sem, a bárhol kapható ceruzelem vagy AA-s akkumulátor gond nélkül meghajtja.

DSLR: nyitás a profik világa felé

A digitális fényképezők között is a tükörreflexes modellek a legprofibbak. Ezek megvásárlását már csak azoknak ajánljuk, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a fényképezéssel. A DSLR-gépek ugyanis nagyobbak és nehezebbek a kompakt gépeknél, így gyakran már az is külön elhatározást igényel, hogy az ember útnak induljon velük. Mivel ezek a modellek kínálják a legtöbb beállítási lehetőséget, a használatuk elsajátításához is kell némi idő, ha ki akarjuk használni a bennük rejlő lehetőséget, bár az olcsóbb típusokat általában automata funkciókkal is felvértezik. A tükörreflexes masinák egy sor kiegészítővel utólag is felszerelhetők, bár a vakuk, objektívek, szűrők leginkább csak gyártónként szabványosak, és érdemes nem gagyi, ismeretlen típusokat vásárolni belőlük.

Nem is olyan régen a DSLR-kamerák még szinte megfizethetetlennek számítottak, ma már akár 60-70 ezer forinttól megvehetünk egy gépet (vázat), amihez további 30-40 ezer forinttól kaphatók objektívek. A gyártók rendszerint kitben (váz+objektív) forgalmazzák ezeket a gépeket, nemritkán úgynevezett dupla kitben, vagyis két objektívvel. Az egyik rendszerint egy 18-50 milliméteres fókusztávolságú normál objektív, míg a másik egy komolyabb zoommal ellátott darab, jellemzően 50-200 millis, távolabbi felvételekhez. Ilyen összeállításban 120-200 ezer forint közötti áron juthatunk a masinákhoz, és érdemes ilyet választani, mivel egy hobbifotós igényeit ez a megoldás már remekül kielégíti.

Forrás: [origo]
Nikon D90: HD-videót is rögzít

A jelenleg kapható belépő szintű gépek 6-10 megapixeles felbontásúak, de a vásárlásnál nem csak ezt érdemes nézni. Ha a gépet több objejtívvel használjuk, célszerű meggyőződni róla, hogy legyen benne CCD-öntisztító, amely a képérzékelő chipet tartja tisztán az esetleg bele kerülő portól. Másik hasznos funkció a Live View, vagyis hogy a készülék LCD-kijelzőjét is lehessen a komponáláshoz használni, ne csak a keresőt: ez akkor jön jól, ha nem szemmagasságban sütjük el a felvételt. Érdemes vétel előtt megvizsgálni, hogy az adott gépet ceruzaelemről, vagy saját akkumulátorról lehet-e használni, mindkettőnek megvan az előnye, az egyiket egyszerű pótolni, a másik pedig jobban bírja a strapát.

A Nikon, az Olympus, a Pentax és a Sony is kínál százezer forint alatti áron digitális tükörreflexes gépet objektívvel együtt, a Canon legolcsóbb szettje 110 ezer forintba kerül. A legolcsóbban elvihető modell az Olympus E-410-es, amelyet 14-42 mm-es alapobjektívvel már bruttó 80 ezerért haza lehet vinni. A százezres Pentax K-m, vagy például a Sony Alpha DSLR-A300-ast ezen kívül a képérzékelő mozgatásával operáló stabilizátorral is felvértezték. Komolyabb extrával azonban már csak a jóval drágább, objektívvel együtt 260 ezer forintba kerülő Nikon D90-es szolgál, ezzel ugyanis már nem csak állóképet, hanem akár HD-felbontású (720p) videót is rögzíthet a tulajdonos, ráadásul HDMI-csatlakozón keresztül egyszerűen illeszthető újfajta tévékhez is.