Mit együnk, ha székrekedésünk van?

Vágólapra másolva!
A székrekedést - ha nincs mögötte szervi elváltozás - civilizációs betegségként tartjuk számon. Kialakulásában egyaránt szerepet játszhat a helytelen életmód és táplálkozás, a finomított élelmiszerekből álló rostszegény étrend, a kevés folyadékfelvétel, a rendszeres testmozgás hiánya, vagy a székelési inger elnyomása, mely főként gyermekeknél fordul elő. Az évekig tartó székrekedés következménye lehet a vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése (divertikulózis) és a vastagbéldaganatok kifejlődése.
Vágólapra másolva!

Görcsös székrekedés és bélrenyheség

Székrekedésről - orvosi szóval obstipáció - akkor beszélhetünk, ha heti háromszorinál kevesebb a székletürítés, ha kis mennyiségű a széklet, vagy ha nagyon kemény és száraz, mert alacsony a víztartalma, illetve ha olyan érzés alakul ki bennünk, hogy a végbél még nem ürült ki teljesen. Nem számít székrekedésnek, ha két-három naponta, vagy egy napon belül két-háromszor van székletürítés és az említett tünetek nem jellemzőek.

Görcsös székrekedés

A székrekedés kialakulásának oka az esetek egy részében a belek gyors, görcsös, fájdalmas összehúzódása (ez viszonylag ritkán fordul elő). Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy étrendünk elegendő, a kíméletes bélmozgást segítő rostot és sok folyadékot tartalmazzon. A rostszegényebb főzelékféléket - például tök, sárgarépa - főzzük nagyon puhára. A durvább rostozatúakat - például zöldborsó, zöldbab - passzírozzuk át.

Ne tervezzünk étrendünkbe aprómagvas gyümölcsöket. A többi gyümölcsöt - például alma, körte - meghámozva vagy párolva együk. A natúr gyümölcslevek és a lekvárok segítik a bélmozgást és nem okoznak görcsös összehúzódást. Kíméletesen fokozhatjuk még a bél mozgását mézzel, a gyümölcsök természetes savtartalmával (hámozott alma), margarinnal, tejföllel, tejszínnel, kefirrel, joghurttal, hámozott paradicsommal. A banán szerotonintartalma egyéni tűrőképességtől függően szintén segítheti bélmozgásunkat. Ne együnk száraz hüvelyeseket, szárazbabot, sárgaborsót és lencsét. Az erős fűszerek fokozzák a bél görcskészségét, ezért kerüljük használatukat.

Bélrenyheség

A székrekedés oka az esetek nagy részében a bélrenyheség, azaz a belek ltúlságosan assú mozgása. Étrendünk legyen élelmi, diétás rostban gazdag, ezzel növelhetjük a salakanyagok mennyiségét.

Székrekedés esetén - és egyébként is, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni - vegyes étrendet állítsunk össze magunknak. Minden étkezésünk tartalmazzon magas víztartalmú zöldséget és gyümölcsöt. Minden nap együnk élelmi rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonaipari termékeket.

A vagdalt húsok, a rakott és töltött ételek, a kefir, joghurt dúsítható zabkorpával, búzakorpával, különböző pelyhekkel. Keverjünk búzakorpát vagy zabkorpát a liszthez, például omlós tészták (pogácsák, linzertészták) készítésénél. Az étkezések után mindig igyunk. Az ételek különböző korpákkal és pelyhekkel történő dúsításakor sem szabad elfeledkezni a bőséges folyadékfelvételről, ilyenkor igyunk naponta két liter folyadékot.

A levesek, mártások, savanyított tejtermékek fogyasztása szintén növeli a folyadékfelvételt. Az étkezési szokások megváltoztatása mellett rendszeres testedzéssel - futás, kocogás, séta, szobakerékpározás, reggeli torna - is fokozhatjuk a belek mozgását. Az ételek, italok és a mozgás bélrendszerre gyakorolt mechanikus ingere elősegíti a salakanyag-tartalom kiürülését a bélből. Naponta mindig ugyanabban az időben kell a székletürítéssel próbálkozni, de erőlködni nem szabad, hiszen a szervezet előbb-utóbb alkalmazkodik. Ritkábban szerepeljen étrendünkben sötétre főzött tea, feketekávé, keserű csokoládé, fehérkenyér, burgonyapüré.

Előnyös hatású a reggel, éhgyomorra fogyasztott, előző este beáztatott aszalt szilva és annak leve, áztatott füge, almakompót, szilvakompót, joghurt, kefir, savanyú káposzta leve, kovászos uborka, aprómagvas gyümölcsből és szilvából készült lekvár.

Kerüljük a hashajtó tabletták rendszeres szedését. A székletlazítók a kezelés elején hatékonyak, de hosszú távú alkalmazás esetén bélrendszerünk függővé válik ezektől a szerektől, ezért képtelenek leszünk a spontán székletürítésre.

Összefoglalva elmondható, hogy a székrekedés megszüntethető a táplálkozási és életmódbeli szokások megváltoztatásával.

Ajánlott élelmiszerek és nyersanyagok

Húsok, húskészítmények

Sovány és közepes zsírtartalmú húsok, csirkemell és -comb, pulykamell és -comb, sertéskaraj, lapocka, marha lapocka, tengeri és édesvízi halak. A szárnyasok bőrét és a látható zsírszöveteket ételkészítés előtt mindig távolítsuk el. Sovány baromfiból, sertésből és marhahúsból készült felvágottak.

Tojás

Hetente 3-5 db. A keményre főzött - 10 perces - kemény tojás fogyasztása nem ajánlott.

Tej, tejtermékek

1,5% zsírtartalmú tej, félzsíros tehéntúró, félzsíros sajtok, zsírszegény kockasajt, natúr kefir, joghurt, gyümölcsös joghurtok, zsírszegény margarinok és vajkrémek, zsírszegény tejföl.

Gabona- és tésztaipari termékek

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták. Zabpehely, zabkorpa, búzakorpa, búzapehely, búzacsíra, rozspehely, árpapehely, müzlik, barna rizs.

Zöldség- és főzelékfélék

Zöldbab, zöldborsó, kelkáposzta, kínai kel, fejes káposzta, vörös káposzta, kukorica, szárazbab, sárgaborsó, lencse, szójabab-, és csíra, sárgarépa, brokkoli, karfiol, padlizsán, patisszon, sóska, spárga, paraj, sütőtök, burgonya, fejes saláta, cékla, zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek.

Gyümölcsök

Alma, eper, málna, egres, szeder, ribizli, kivi, szilva, őszibarack, sárgabarack, körte, cseresznye, meggy, narancs, mandarin, görögdinnye, sárgadinnye, szőlő, ananász, aszalt gyümölcsök, dió. Mogyoró, mandula, pisztácia. Minél többet fogyasszunk a friss asztali gyümölcsökből.

Étel- és italjavaslatok

Néhány, reggelire és kisétkezésre javasolt étel, ital

Világosra főzött fekete-, zöld- vagy gyümölcstea, csipkebogyó tea. Tej, tejeskávé, tejeskávé tejszínnel dúsítva, aludttej, joghurt, kefir. A savanyított tejtermékekbe belekeverhetünk egy teáskanál búzakorpát vagy zabkorpát is. Natúr gyümölcslevek, gyümölcsszörpök, tejes gyümölcsturmixok. Bélrenyheségben aprómagvas gyümölcsökből készítsük.

Margarin, lekvár, dzsem, méz. Félkemény és lágy sajtok, krémsajt, túró, tejfölös túró. Petrezselyemzölddel, kaporral, metélőhagymával ízesített túró vagy tejfölös túró. Lágytojás, tükörtojás. Tojásrántotta zöldpaprikával vagy gombával ízesítve, tojásos lecsó. Sovány felvágottak, kukoricás, aszpikos, zöldséges felvágottak. Tartáros, majonézes saláták. Barna, félbarna kenyér, rozskenyér, kukoricás kenyér, korpás kenyér, szezámmagos zsemle és kifli.

Levesek, főzelékek, mártások

Bármilyen főzelékféléből vagy gyümölcsből készíthetünk levest és főzeléket. A főzelékeket készíthetjük rántással, habarással vagy párolva, illetve besamel mártással leöntve, sütőben sütve, angolosan vagy lengyelesen elkészítve. Bélrenyheségben szenvedők szárazhüvelyeseket - szárazbab, sárgaborsó, lencse - is fogyaszthatnak. Mártásokat főzhetünk zöldségből, gombából, gyümölcsökből, például almából, cseresznyéből, meggyből és egresből.

Húsételek

Natúrszelet, sült sertés-, pulyka és csirkehús. Grillben, mikrohullámú sütőben sütött húsfélék. Zöldséges párolt húsok, egybesült vagdalt, vagdalt pogácsa, húsos rakott ételek. Párizsi szelet, bécsi szelet. Panírozáskor tehetünk a tojásba szezámmagot. Grillcsirke, zöldséges csirke és pulykaragu. Főtt hal, roston sült hal, halászlé.

Saláták

Fejessaláta, céklasaláta (főtt vagy nyers, reszelt céklából), uborkasaláta, vegyes zöldségsaláta, illetve paprika- és paradicsomsaláta, babsaláta.

A saláták elkészíthetők hagyományosan - cukorral, ecettel, vízzel, ízesítőkkel - vagy kefirrel, majonézzel, tartárral. A páclébe csepegtessünk pár csepp olívaolajat.

Tészták, édességek

Diós, mogyorós, mandulás, gyümölcsös, lekváros vagy vaníliakrémmel töltött piskóta. Palacsinta, rétes, gyümölcsös fagylaltok, parfék, gyümölcskrémek.

Mintaétlap görcsös székrekedésben

ÉtkezésÉtel
ÉhgyomorraEgy pohár natúr joghurt
ReggeliCsipkebogyótea, sovány felvágott, kockasajt, félbarna kenyér, hámozott paradicsom
TízóraiReszelt alma babapiskótával
EbédZöldségleves, töltött tök, hámozott körte
UzsonnaŐszibarackos túrókrém
VacsoraLágytojás, félbarna kenyér, metélőhagyma



Mintaétlap bélrenyheségből eredő székrekedésben

ÉtkezésÉtel
Éhgyomorra2 dl savanyúkáposzta leve
ReggeliTejeskávé, tejfölös túró, magoskifli, zöldpaprika, paradicsom
TízóraiMálnaturmix, korpáskeksz
EbédParadicsomleves, sült pulykamell, zöldborsófőzelék
UzsonnaRibizlilekvárral töltött piskóta
VacsoraJoghurt, zöldpaprikás tojásrántotta, rozskenyér