Bár a pattanások leginkább a kamaszokat érintik, a bőrprobléma 20, illetve 30 év felett is jelentkezhet. A becslések szerint minden negyedik 25 és 44 év közötti magyar küzd pattanásokkal. Életmódbeli változtatásokkal tehetünk bőrünk egészségéért.

Az orvosi nevén aknénak nevezett bőrprobléma enyhíthető. Igaz, nem néhány nap alatt - a súlyosabb elváltozások kezelése hónapokig is eltarthat.

Életmódbeli változtatásokkal az akne orvosolható, ha azonban a bőrgyulladás kiterjedt és súlyos, vagy ha az akne lázzal, ízületi fájdalmakkal, esetleg fokozott fáradtságérzettel jár együtt, forduljunk orvoshoz. Gyulladásos aknéra a bőrgyógyászok többnyire szájon át szedhető vagy külsőleg alkalmazható antibiotikumokat ajánlanak.

Étrendi ajánlások

A halban, lenmagban, tojásban bőséggel található omega 3-zsírsavak segítenek a bőrfertőzések leküzdésében és gyorsítják a bőr gyógyulását.

Az A-vitamin nem csak a látást, az ellenállóképességet és a csontok állapotát befolyásolja, a bőr egészségéért is felelős. Az E-vitamin ugyancsak segíti a pattanásos, gyulladt bőr gyógyulását, azonban óvakodjunk a bőrre kenhető folyékony változatától, mert az olaj eltömítheti a pórusokat. Ezért fontos ezen vitaminok ajánlott napi mennyiségének bevitele.

Az általánosan elterjedt nézettel szemben a pattanások kialakulásában valószínűleg nem játszik szerepet a csokoládé, a kagyló, az olajos magvak vagy zsíros ételek, illetve a szénsavas üdítőitalok fogyasztása. De hogy a táplálkozás mégiscsak összefüggésben áll az aknéval, azt jól jelzi, hogy van két távoli törzs: egy Paraguayban, egy pedig Pápua Új-Guineában, amelyek tagjai között az akne szinte ismeretlen kór. Étrendjük kizárólag gyümölcsből, halból, zöldségekből és olajos magvakból áll, finomított cukrot nem fogyasztanak.

Dohányzás, stressz, naptej, szauna

A British Journal of Dermatology egy korábbi felmérése szerint a 25-50 év közötti dohányzó nők 42 százaléka küzd aknéval, míg a nemdohányzóknak csupán tíz százaléka. A dohányzás és az akne kialakulása közötti kapcsolat azonban egyelőre nem ismert, és az sem, hogy a dohányzó nők 58 százalékánál miért nem alakul ki a bőrprobléma.

Stressz hatására megnő egyes szteroidhormonok szintje, ami ugyancsak elősegíti az akne kialakulását.

Pattanásos kórképekre a napozás csak átmeneti gyógyír, ősszel és télen újult erővel térhetnek vissza a lebarnult bőrön kevésbé feltűnő elváltozások.

A folyamatos napozás vagy gyakori szoláriumozás gyakran elősegíti a pórusok eltömődését, amely fekete és fehér mitesszerek, illetve kisebb pattanások kialakulásához vezethet. Ráadásul a zsíros, olajos alapú naptejekben található anyagok hatására még jobban elszaporodhatnak a pattanások.

Bár a szauna vagy a gőzfürdő segíti a méregtelenítést, a verejtékcseppekhez könnyen tapad szennyeződés is. Így a bőrgyógyászok inkább azt ajánlják az aknéval küzdőknek, hogy kerüljék az izzasztó kamrákat.