Fertőzésre elszíneződik az intelligens sebtapasz

Vágólapra másolva!
Intelligens sebtapaszt és kötést fejlesztettek ki a németországi Fraunhofer Moduláris Szilárdtest Technológiák Kutatóintézetében. A sebtapasz elszíneződik, ha az alatta lévő sérülés elfertőződik. Erre egy olyan festék segítségével képes, amely követi a test pH-értékének változásait.
Vágólapra másolva!

Míg védekező rendszerünk a kisebb sérüléseken néhány napon belül felülkerekedik, a mélyebb sebeket hosszabb ideig kötéssel kell védenünk, amely alatt azonban fertőzés léphet fel. Egy új sebtapasz, illetve kötés sárgáról lilára változik, ha fertőzés keletkezett.

Az egészséges bőr és a gyógyult seb pH-értéke 5 alatt van. Ha a sebbel komplikációk adódnak, a sérült bőrfelület pH-értéke megnő. 6,5-8 közötti pH-érték fertőzésre utal, ebben a tartományban vált az indikátor lilára.

Az intelligens kötés és sebtapasz klinikai tesztje a Regensburgi Egyetem bőrgyógyászatán folyik. Az orvosoknak kontroll során nem kell szükségszerűen eltávolítaniuk a kötést a seb megtekintéséhez, ily módon csökken a kórokozók sebre kerülésének kockázata is.