Súlyos étel- vagy gyógyszerallergiában szenvedőknél csókolózást követően is kialkulhatnak allergiás tünetek, még akkor is, ha a partner fogat mosott az allergén étel vagy szer fogyasztása után.

"Ha valakinek étel- vagy gyógyszerallergiája van, nem ritka, hogy csókolózás után allergiás tünetek alakulnak ki nála, amennyiben partnere épp fogyasztott a kérdéses táplálékból, szerből. Súlyos esetben az allergiás tünetek még akkor is fellépnek, ha a partner a csók előtt fogat mosott, vagy már órák teltek el az étkezés óta. Úgy tűnik tehát, hogy az allergének több órán át megmaradnak a nyálban" - mondta el Sami Bahna allergológus, az amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Szakkollégium elnöke a társaság éves tudományos ülésén. Az ülésről a ScienceDaily tudományos portál számolt be.

A "csókallergia" tünetei: duzzadt ajkak, bedagadt torok, kiütések, viszketés, ziháló légzés. Az USA-ban a felnőttek 2-3 százaléka szenved ételallergiában, gyerekek körében ez az arány 5-7 százalék körül van.

Mit tehetnek ilyen esetekben a szerelmesek? Az allergológusok azt ajánlják, hogy aki tudja partneréről, hogy ételallergiában szenved, randi előtt mossa meg fogát, öblítse át száját, de a legjobb, ha már a találka előtt 16-24 órával kerüli azt az ételt, amelyre a másik érzékeny.

Van azonban olyan eset, amikor ennyi elővigyázatosság nem elegendő. Sami Bahna előadásában beszámolt egy férfi pácienséről, egy 30 éves orvos kollegáról, aki súlyos földimogyoró-allergiától szenved, gyakran vannak anafilaxiás rohamai. A férfi megfigyelte, hogy ajka és torka bedagad, továbbá szájviszketés alakul ki nála, ha barátnője csókolozás előtt két órával mogyorót fogaszt, és a tünetek még fogmosás, szájöblítés és rágózás után is jelentkeznek.

Az allergológusok figyelmeztetnek, hogy nem a nyál az egyetlen testnedv, amelyben allergének lehetnek. Van, aki a szex során természetesen kibocsátott kémiai vegyületekre (feromonokra) érzékeny, és akad olyan is, akinél a tüneteket a partner ondójával való érintkezés váltja ki. Ugyancsak allergiás reakciót válthatnak ki a spermaölő szerek, a sikosítók és az óvszer. Az ilyen típusú allergiák ritkán kerülnek allergológus elé, az emberek általában szégyellnek beszélni róla, pedig immunterápiával a tünetek enyhíthetők.