Több mint nyolcvan káros anyag van egy tízéves napi ételében

Vágólapra másolva!
Egy tízéves gyermek naponta több mint nyolcvan, részben rákkeltő anyagot visz be szervezetébe étel útján - derül ki egy francia fogyasztóvédelmi szervezet tanulmányából.
Vágólapra másolva!

Habár a törvény által előírt határt szinte egyik esetben sem haladták meg az értékek, a Générations Futures (A jövő nemzedékei) eredményei rávilágítanak arra, hogy milyen vegyianyag-koktélnak vagyunk kitéve a mindennapokban.

A szervezet a gyermekek jellemző étrendjének összeállításánál a francia egészségügyi minisztérium javaslatait vette alapul. Ezek közé tartozik például, hogy a kicsik naponta ötször egyenek friss gyümölcsöt és zöldséget, valamint tejtermékeket. A laborvizsgálatok során azonban vegyszereket, rovarirtó szereket, nehézfémeket, többek között arzént találtak az érintett élelmiszerekben.

A 81 vegyi anyag közül 42 nagy valószínűséggel, öt pedig biztosan rákkeltőként szerepel a nyilvántartásokban. Ezen kívül 37 olyan anyagra bukkantak, amelyek a hormonháztartásra vannak hatással.

Reggeli karcinogénkoktél

A tanulmány szerint már a reggeli - fehér kenyér, vaj, dzsem, gyümölcslé és tejes tea - 28 vegyszermaradványt tartalmaz, amelyek közül három bizonyítottan rákkeltő, 21 nagy valószínűséggel az, 19 pedig hormonális változást előidéző szer.

Egy esti tonhalsaláta arzént, kadmiumot, ólmot és poliklórozott bifenileket tartalmazhat. Egy lazacfilében akár 15 különböző növényvédőszer maradványait is előfordulhatnak. Az Ázsiából, Észak-Afrikából származó zöldbabban pedig Franciaországban betiltott rovarirtószer-maradvány található.

Laurent Chevalier táplálkozáskutató, aki először emelte fel szavát a műanyag cumisüvegek biszfenol-A tartalma ellen, szintén részt vett az Enviroment Santé egészségügyi szervezet és a WWF ökológusainak bevonásával készült vizsgálatban. (A biszfenol-A tartalmú cumisüvegeket az Európai Unió november végén betiltotta.)

Chevallier a kutatás eredményeit bemutató sajtóközleményben "egészségügyi krízisről" beszél. "Senki nem végzett még hosszú távú vizsgálatot a szennyező anyagok, növényvédőszerek és egyéb adalékanyagok hatásáról, nem is beszélve kölcsönös egymásra hatásukról. Gyógyszerek esetében tudjuk, hogy mit mivel ne fogyasszunk, ugyanez az adalékanyagok esetében nem ismert" - olvasható a közleményben.

Az elmúlt 25 évben a rákos megbetegedések száma megduplázódott, és nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is. A diabétesszel küzdők száma tíz év alatt 40 százalékkal emelkedett, az allergiában szenvedőké pedig húsz év alatt ötszörösére nőtt. "E krónikus betegségek nagy részénél is hormonális változások állnak a háttérben" - hangsúlyozza a vizsgálat.