Megtalálták, mi nyugtatja le a férfiakat

Vágólapra másolva!
A stresszes férfi ellenszere nem a masszázs vagy a relaxáló zene, hanem a hús látványa.
Vágólapra másolva!

A feszült férfit az elkészített hús látványa megnyugtatja - derült ki a kanadai McGill Egyetem pszichológusainak kutatásából.

A vizsgálatban a kutatók 82 férfit kértek fel figyelem-megosztásos feladatra. Miközben át kellett nézniük egy nagy adag fotót, egy színész által felolvasott szövegre is figyelniük kellett.

Amikor a színész hibázott, a résztvevők büntetést róhattak ki rá, kellemetlen hangok formájában. A legnagyobb hangerejű hangok a színésznek fájdalmat okoztak - legalábbis a résztvevők így tudták.

A kutatás eredményei szerint, ha a résztvevők húsételeket láttak maguk előtt a monitoron, kisebb valószínűséggel róttak ki fájdalmas büntetést a színészre.

A kutatókat az eredmények meglepték: arra számítottak, hogy a hús látványa a férfiakban növeli az agressziós szintet, hasonlóan a kutyákhoz. E helyett a húsételek megnyugtatták őket, valószínűleg azért, mert baráti, családi együttléteket, kellemes vacsorákat idéztek fel bennük.

A kutatás vezetője, Frank Kachanoff szerint az eredmények evolúciós magyarázata az lehet, hogy a vadászat, a hús megszerzése már elég stresszel járt, az elkészített hús elfogyasztásához nincs szükség több agresszióra. Ráadásul a húst többnyire azok társaságában fogyasztja el a vadász, akikkel közös géneket oszt meg.

A kutatócsoport a vizsgálatokat folytatni kívánja: a jövőben egyrészt azt kutatják, hogy egy elpusztult állat képe hogyan hat a hímekre, másrészt hogy a nyers hús látványa milyen érzéseket vált ki belőlük.

Későbbiekben pedig nők fotóit is a képek közé keverik majd: hiszen a nő a férfi agressziójának egyszerre tárgya és céltáblája is.