Bár tablettákat bekapni egyszerűbb, egészségünk szempontjából előnyösebb táplálékkal bevinni a szervezetünkbe a bélflóra egyensúlyát helyreállító, illetve megőrző baktériumokat - állítják megkérdezett szakértőink. Ehhez viszont nem elég heti vagy napi egy joghurtot megenni.

 

Amióta feltalálták az élő baktériumok fagyasztva szárításának technológiáját, a bélflórát támogató baktériumokat, azaz a probiotikumokat még nagyobb mennyiségben és még nagyobb profittal lehet árusítani. A probiotikus, élőflórás joghurt és a kapszulás vagy tablettás kiszerelésben árult probiotikumok közti legfőbb különbség, hogy míg az előbbi élő baktériumokat tartalmaz, az utóbbiban liofilizált, azaz fagyasztva szárított, de életképes baktériumok találhatók.

Bélrendszert támogató baktériumok

"Az ember számára hasznos probiotikus baktériumok a vastagbélben fejtik ki pozitív hatásukat. A legjelentősebbek közülük a tejsavbaktériumok, amelyek legismertebb törzsei a Lactobacillus, a Streptococcus és a Bifidobacterium" - mondja Nógrádi Katalin, az [origo] dietetikusa. Ezeket a törzseket használja fel a gyógyszeripar és az élelmiszeripar is. Ahhoz viszont, hogy e baktériumok nagy mennyiségben túléljék a gyomor savas közegét, illetve a vékonybél enzimműködését, igen nagy mennyiségben kell szervezetünkbe bevinni.

A tejsavbaktériumok támogatására azért van szükségünk, mert a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák felboríthatják bélrendszerünk természetes baktériumegyensúlyát, és eltolhatják a káros baktériumok felé. Ez az eltolódás fogékonyabbá teheti a szervezetet az ételeredetű fertőzésekre, továbbá olyan emésztőrendszeri zavarokhoz vezethet, mint a gyomor- és nyombélfekély vagy a gyomorrák. De a probiotikumok enyhítik az olyan gyulladásos bélbetegségek tüneteit is, mint a Crohn-betegség vagy az irritábilisbél-szindróma (IBD), gyerekeknél pedig allergiás, ekcémás betegségek kezelésében is jó hatás érhető el általuk.

Tejtermékek vagy étrendkiegészítők?

A jótékony hatású baktériumok ételeink közül megtalálhatók a savanyított tejtermékekben: joghurtban, kefirben, de tartalmazzák őket az érlelt sajtok, sajtkrémek, túrókészítmények is. Ugyancsak kiváló forrásai egyéb, erjesztéssel előállított ételek, mint például a savanyúkáposzta vagy a kovászos uborka.

"Egészséges embernek nincs szüksége probiotikus hatású készítmények - tabletták vagy kapszulák - szedésére, helyette naponta fogyasszon el 1-2 doboz probiotikus joghurtot" - mondja Nógrádi Katalin.

"A probiotikumoknak most divatjuk van, a csapból is probiotikum-reklám folyik. Pedig nem csodaszerekről van szó, és mivel minden ember bélflórája egyedi, nem is biztos, hogy ami az egyik embernél beválik, a másiknál is hatásos lesz. Még a beteg is jobban teszi, ha inkább étellel jut hozzá ezekhez a baktériumokhoz, napi 2-3 doboz joghurt képes ugyanazt a hatást elérni" - mondja egy neve elhallgatását kérő szakértő.

"Tudományosan igazolt, hogy a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, illetve egyes Bifidobacterium- és egyes Streptococcus-törzsek probiotikus hatásúak. Ezek táplálékaink közül elsősorban a joghurtokban találhatók. De az egyes joghurtok esetében nagy kérdés a baktériumszám. Én igazán probiotikus hatású joghurtról egyről tudtam, a Bakony Joghurt Pluszról, a Bakonytej Lactobacillus acidophilus-szal dúsított joghurtjáról, amely grammonként tízmilliós, azaz 107 mennyiségben tartalmazott baktériumokat. Mostanában azonban nem látom ezt a terméket a boltok polcain, elképzelhető, hogy az íze nem jött be a vásárlóknak. A kapszulákban azonban 108, 109mennyiségben található baktérium" - magyarázza dr. Szigeti Jenő, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kar Élelmiszertudományi Intézetének vezetője.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint probiotikus az a termék, amely legalább 106/gramm jótékony hatású baktériumot tartalmaz. A boltokban kapható közel félszáz joghurt közül kevesebb mint húsz teljesíti ezt az elvárást, pontos csíraszám és összetétel azonban csak kevés terméken található. A fogyasztók körében talán legismertebb Danone például két olyan probiotikus joghurttal (Activia, Actimel) rendelkezik, amelyek poharanként tízmilliárd baktériumot tartalmaznak a normál joghurtkultúrákon túl - tudtuk meg a cégtől.

"Bár táplálkozással is bevihető nagyobb mennyiségű probiotikum, aki érzékenyebb a hosszú ideig tartó antibiotikum-kúrára, hasmenéssel, has- és bélgörcsökkel küzd, annak érdemes beruháznia gyógyhatású probiotikum-készítménybe. Persze ha valaki egészségesen táplálkozik, rendszeresen fogyaszt probiotikus, élőflórás élelmiszereket, jó eséllyel gyógyszerkúra alatt sem jelentkeznek nála ezek a tünetek, azaz nem károsodik súlyosan a bélflórája az antibiotikumok miatt" - mondja Nógrádi.

Forrás: AFP

Ne az ár, hanem az összetétel alapján válasszunk!

Aki tejfehérje-érzékeny, vagy egyszerűen nem szeret nagy mennyiségben joghurtot, kefirt, érett sajtokat fogyasztani, hűtőjét sem "büdösítené" savanyú káposztával, az a probiotikumot tartalmazó étrend-kiegészítők, illetve a vény nélkül kapható probiotikus gyógyszerek, - más néven OTC probiotikumok -, gyógyszerek közül ne az ár, hanem az összetétel (baktériumtörzsek száma) alapján válasszon. Nincs speciális antibiotikum-probiotikum párhuzam, azaz nincs olyan, hogy bármely antibiotikumhoz jobban ajánlott egy adott probiotikum - magyarázza Nógrádi Katalin.

A tízdarabos kiszerelések ára ezer forint felett van, a hatvan kapszulát tartalmazóké pedig négyezer forint körül - persze, érdemes végiggondolni, hogy egy ötnapos antibiotikum-kúra mellé érdemes-e ekkora tételben vásárolni.

Aki viszont mégis probiotikus étellel kívánja bélflóráját védeni, figyeljen rá, hogy a termék mindenképpen tartalmazza az "élőflórás" és "probiotikus" feliratokat.

A kismamáknak különösen ajánlott a probiotikumok fogyasztása

Az újszülött bélflóráját számos befolyásoló tényezővel együtt főként az anyai bélflóra határozza meg. Ezért fontos a fermentált tejkészítmények fogyasztása a kismamáknak is, illetve segítségükkel a táplálék is gyorsabban halad végig a tápcsatornán, enyhítve ily módon a várandósság során gyakran előforduló székrekedést.