Meggyógyítottak egy HIV-fertőzöttet, csontvelő-átültetéssel

Vágólapra másolva!
Egy német orvoscsoport egy olyan HIV-fertőzöttön végzett csontvelő-átültetést, aki leukémiában is szenvedett. A beteg egy olyan donortól kapta a csontvelőt, aki egy mutációnak köszönhetően természetes védettséget élvezett a HIV-vírussal szemben. A gyógyultnak nyilvánított beteg szervezetében az átültetést követően sehol sem sikerült kimutatni a HIV-vírus nyomait.
Vágólapra másolva!

Ismert, hogy létezik olyan mutáció, amelynek köszönhetően a mutációt hordozók csak nagyon ritkán fertőződnek meg a HIV-vírussal. A CCR5 nevű gén mutációja azt a sejtfelszíni jelfogó molekulát érinti, amelyen keresztül a HIV bejut a sejtekbe. (A CCR5 az immunrendszer egyes fehérvérsejtjeinek felszínén található CCR5-fehérjéket kódolja, erről korábbi cikkünkben olvashat bővebben: HIV-érzékenység: fontos genetikai felfedezések).

A gyógyultnak nyilvánított beteg éppen egy ilyen személytől kapta a csontvelőt, amelyből teljesen új immunrendszer alakult ki a szervezetében. A csontvelő-átültetés óta négy év telt el, és Thomas Schneider, a berlini Charité kórház orvosa szerint semmi nem utal arra, hogy a HIV-vírus jelen lenne a beteg szerveztében. A beteg immunrendszere teljesen egészségesnek tűnik, az újonnan képződött immunsejtek pedig genetikailag azonosnak bizonyultak a donor korábbi immunsejtjeivel, vagyis hordozták a HIV ellen természetes védelmet nyújtó mutációt.

Schneider és munkatársai többféle sejttípus mintavételével is megbizonyosodtak róla, hogy a páciens testében valóban nem található meg a HIV-vírus. A kórokozó ugyanis képes rá, hogy megbújjon a különféle sejttípusokban, és így hosszabb ideig is észrevétlen maradjon. Az orvosok mintákat vettek a gyógyult beteg bélcsatornájából, a májából, a gerincvelői folyadékból, valamint az agyból is. A minták egyikében sem sikerült kimutatni a vírus jelenlétét - írja a Blood című folyóiratban megjelent közlemény.

A közlemény szerzői szerint a korábbi HIV-beteg minden jel szerint gyógyultnak nyilvánítható. Mások azonban mégsem ajánlják ezt a módszert a HIV kezelésére. "A valódi gyógyulást csak akkor lehet majd száz százalékosan igazolni, miután a beteg meghalt, és speciális genetikai elemzést is végezhetünk majd a szövetein. Másrészt, a csontvelő-átültetés egyáltalán nem egy praktikus valami. Fennáll a veszélye, hogy a beteg belehal a beavatkozásba, ezért ez a módszer biztosan nem lesz alkalmas a HIV-fertőzöttség széleskörű kezelésére. Amit az eredmények alapján állíthatunk, hogy a mostani beteg nagy valószínűséggel tényleg meggyógyult - ez egy igen érdekes dolog, de ennél sajnos nem több" - mondta Dr. Robert Gallo, a Maryland Egyetem virológusa, aki korábban a HIV-vírus felfedezésében is részt vett.