Mikor érjük el érzelmi intelligenciánk csúcspontját?

Vágólapra másolva!
Egy új pszichológiai kutatás szerint az idősek sokkal inkább képesek stresszes, kellemetlen szituációkban a dolgok jó oldalát megragadni, és az empátiájuk is nagyobb az elesettek és kevésbé szerencsések iránt, mint a fiataloké.
Vágólapra másolva!

"Érzelmi intelligenciánk a hatvanas éveinkre éri el csúcspontját, ezért az idős emberek egy munkahelyen a közösség "kovászaiként" működhetnének" - állítják az amerikai University of California (Berkeley) pszichológusai, a Psychology and Aging című szaklap legfrissebb számában. A tanulmány arra kereste a választ, hogy a korral hogyan változnak érzelmi reakcióink.

"Egyre inkább úgy tűnik, hogy idővel a társas kapcsolatok és a másokról való gondoskodás válik a legfontosabbá az életben. Úgy vélem, hogy az evolúció idegrendszerünket úgy alakította ki, hogy idős korra érik meg igazán a társas kapcsolatokra és tevékenységekre" - nyilatkozta a ScienceDaily tudományos hírportálnak Robert Levenson kutatásvezető.

Az idősek veszik leginkább észre a pozitív dolgokat

A kutatásban 20, 40 és 60 éves emberek egy közömbös, egy szomorú és egy felháborító filmrészletre adott reakcióit vizsgálták. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a résztvevők mennyire képesek érzéseiket kontrollálni, mennyire tudnak nehéz helyzetekben a pozitív dolgokra koncentrálni, és mennyire tudják érzelmeiket elnyomni.

A kiválasztott filmek között volt a 21 gramm című mozi, a bemutatott részletben az anya épp értesül róla, hogy lánya autóbalesetben elhunyt. A Bajnok című Zeffirelli-filmből választott részletben a fiú nézi, ahogy apja utolsó, halálos bokszmeccsét vívja. Végül a Fear Factor című valóságshowból mutattak visszataszító részleteket. Miközben a résztvevők a filmeket nézték, mérték a vérnyomásukat, a pulzusukat, verejtékezésüket és légzésüket.

A kísérletben az idősek voltak leginkább képesek a szomorú történésekben is meglátni a pozitívumot. Velük szemben a fiatalabbak jobbak voltak érzelmeik kontrollálásában: könnyebben elterelték a kellemetlen részletekről a figyelmüket, hamarabb túltették magukat a negatív benyomásokon, és hangolódtak rá más érzelmekre. Az érzelmek kontrollálása és áthangolása során az agykéreg prefrontális része aktív. Ez az agyterület felelős részben a memóriáért, a tervezésért és az impulzusok kontrollálásáért is. Az életkorral az agyterület aktivitása csökken, és ezek a képességeink halványulnak.

Az érzelmek elfedésében mind a három csoport hasonlóan teljesített.

Az időseket jobban megérintik a szomorú történések

Egy néhány hónappal ezelőtti kísérletben ugyanez a kutatócsoport azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az életkorunk, hogy mennyire érzékenyen reagálunk a szomorú eseményekre.

A résztvevők akkor is 20, 40 és 60 évesek voltak, és akkor is a 21 gramm és A bajnok című filmből mutattak be részleteket. A kutatás eredményei szerint az időseket sokkal jobban megérintették a szomorú jelenetek, sokkal érzékenyebben reagáltak a veszteségre.

A szomorú történésekkel kapcsolatos nagyobb érzékenység azonban nem jelent depresszióra való erősebb hajlamot - hangsúlyozta a kutatásvezető.