Vágólapra másolva!
2010-ben két nagy kutatás is megerősítette, hogy azoknak, akiknek szíve alacsonyabb fordulatszámon teljesít, azaz szívveréseik átlagos percenkénti száma kisebb, kisebb az elhalálozási kockázatuk. Sok mozgással a szívműködés lassítható.
Vágólapra másolva!

A rendszeresen mozgó, sportoló emberek szívműködése a tréning hatására lassul, mert az edzett szív kisebb fordulatszámmal képes olyan teljesítményre, mint a tétlenül, számítógép előtt gubbasztó vagy televízió előtt üldögélő emberek szíve. A fizikai tevékenység és az azzal járó, lassabb szívműködés jelentőségét két kiterjedt vizsgálat eredményei is igazolták.

Az egyikben 9193, magasvérnyomás miatt kezelt személy vett részt. Peter Okin és munkatársai a New Yorki Ronald O. Perelman Szívközpontból a betegeket csaknem öt éven keresztül vizsgálták. A tanulmány eredeti célja az emelkedett vérnyomás kétféle gyógyszeres kezelésének összehasonlítása volt, de azt is vizsgálták, hogyan alakul azoknak az egészségi állapota, akiknek gyorsabb a szívműködése azokéhoz képest, akiknek lassabban vert a szíve.

A szívműködést rendszeresen ellenőrizték, a választóvonal a nyugalomban mért percenkénti 84 szívütés volt. Az derült ki, hogy az ennél gyorsabb szívműködésű emberek szív- és érbetegség okozta halálozása 55 százalékkal magasabb a lassú szívműködésűekéhez képest, a bármilyen okból bekövetkező halálozás pedig 79 százalékkal haladta meg lassan verő szívű társaikét. A tanulmányt a European Heart Journal című szaklap közölte.

A másik vizsgálat Eva Lonn, a kanadai McMaster Egyetem orvosi kara professzorának és munkatársainak nevéhez fűződik. A kutatók több mint négy évig vizsgáltak 31 531 felnőttet infarktus, szélütés vagy szívelégtelenség szempontjából.

Eredményeik szerint, amelyeket a Kanadai Szívgyógyász Kongresszuson ismertettek, a percenként 58 vagy lassabb pulzusszámú emberek között a súlyos szív- és érrendszeri események 39 százalékkal voltak ritkábbak, mint a szapora szívműködésűek csoportjában. A rendszeres mozgás, a tréning védi a szívet.