Elvonási tünetek jelentkezhetnek a facebookolóknál

2011.01.05. 9:42

A kábítószer-függőségről való leszokásnál tapasztaltakhoz hasonló testi és lelki tünetek jelentkezhetnek a Facebook-generáció tagjainál, ha akár egyetlen napra is megfosztják őket az internet, a mobiltelefon, a televízió, és a rádió használattól - figyelmeztettek szakemberek.

Az Unplugged (Kihúzva) elnevezésű nemzetközi vizsgálatban 12 egyetem vett részt a világ különböző részeiről. Az intézmények önkéntesei egy egész napot töltöttek el internet, mobiltelefon, iPod, televízió, rádió és újság nélkül, csak a vonalas telefon használata és a könyvolvasás volt engedélyezett számukra. Élményeikről naplót kellett vezetniük.

Megszületetett az "információmegvonási rendellenesség" elnevezésű kórkép

A résztvevők közül néhányan a dohányzás elhagyásakor jelentkező tüneteket produkáltak, sokan közülük a kemény drogokról való hirtelen leszokáshoz hasonlították a benyomásaikat, mások úgy érezték, mintha kegyetlen diétába fogtak volna. Az állapotot információmegvonási rendellenességnek nevezték el a szakemberek.

"Nem csupán mentális, hanem testi tüneteket is tapasztaltunk. A résztvevők nyugtalanságról számoltak be, és gyakran önkéntelenül is nem létező mobiltelefonjuk után nyúltak" - nyilatkozta Roman Gerodimos, a tanulmányban részt vevő bournemouthi egyetem munkatársa, egyben a marylandi egyetem média és köztémák nemzetközi központja által vezetett kutatás brit részlegének irányítója.

Az alanyok a szorongás és elzártság érzéséről számoltak be. "Voltak pozitív hatások is, például akadtak, akik 'túlélési stratégiaként' elmentek sétálni, vagy meglátogatták a barátaikat ahelyett, hogy a monitor előtt ültek volna. A legmegdöbbentőbb az volt a számunkra, hogy az emberek milyen hatalmas mértékben váltak függővé a modern technológia vívmányaitól. Sokaknak már kar-, illetve ébresztőórájuk sincsen, mert teljes mértékben a mobiltelefonjukra bízzák magukat" - tette hozzá.

A virtuális barátok hiányát és a csendet is nehezen viselték a résztvevők

A résztvevők többségének a mobiltelefon hiánya és a Facebookon történő eseményekből való kimaradás okozott nehézséget, azonban a legnagyobb problémát kétség kívül a zene hiánya jelentette számukra. "Nagyon sokan közülük zavarónak és kellemetlennek érezték a csendet. Aztán amikor már valamelyest hozzászoktak, egyre több dolgot kezdtek el felfedezni maguk körül, például a madárcsicsergést vagy a szomszédok beszélgetését" - mondta Gerodimos.

"Összességében a résztvevőknek csak kis hányada élte meg tragédiaként a tapasztaltakat. A legtöbbjük először szenvedett az elvonási tünetektől, de aztán a túlélési stratégiák révén végül úrrá lettek rajtuk. Ha egy kicsivel jobban tisztában lennénk azzal, hogyan és mire használjuk ezeket az új technológiákat, akkor talán a ránk gyakorolt hatásukat is sikerülne kordában tartani" - hangoztatta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK