Zöldségek, gyümölcsök a szép bőrért

Vágólapra másolva!
A friss zöldségek és gyümölcsök a bőrnek egészséges színt és ragyogást adnak, különösen a sárgarépa és a szilva.
Vágólapra másolva!

"Nem olyan könnyű meggyőzni az embereket arról, hogy táplálkozzanak egészségesen. Az, hogy valaki negyven év múlva majd kisebb valószínűséggel kap szívinfarktust, ha sok zöldséget-gyümölcsöt fogyaszt, nem elég vonzó érv. Ha azonban azt hangsúlyozzuk, hogy a bőséges zöldség-gyümölcsfogyasztás néhány hónapon belül meglátszik a bőrön is, talán nagyobb kedvet csinálunk hozzájuk" - nyilatkozta Ian Stephen, a nagy-britanniai St Andrews és Bristol Egyetemek közös vizsgálatának egyik kutatója az angol The Grocer magazinnak.

A vizsgálat során a brit kutatók 40 önkéntest kértek meg, hogy 51 skóciai ember fotója alapján értékelje, mennyire tartja vonzónak és egészségesnek az illetőt.

A résztvevők többsége a legegészségesebbnek és legvonzóbbnak a kissé sárgás bőrszínű embereket tartotta. Ezt követően a kutatók igyekeztek minél többet megtudni a legvonzóbbak táplálkozásáról.

Azt találták, hogy a legszebb bőrűek friss zöldségben-gyümölcsben gazdag étrendet követtek, különösen répát és szilvát fogyasztottak bőséggel. Bőrük sárgás árnyalatát, valamint a bőr egészséges ragyogását nagy valószínűséggel , a két utóbbiban található béta-karotinnak köszönhették. A kutatók szerint a bőséges zöldség-gyümölcsfogyasztás már két hónap után meglátszik bőrön. Fontos azonban tudni, hogy a sárgarépa túladagolása narancssárgává teheti a bőrt.

A répa és szilva is gazdag vitaminokban, nyomelemekben

A béta-karotinon túl a répa káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, valamint C- és E-vitamint is tartalmaz, továbbá a B-vitamincsalád szinte minden tagját. Legnagyobb mennyiségben azonban az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin fordul elő benne, amely hatékony antioxidáns, véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Emellett csökkenti egyes daganatos megbetegedések kockázatát, és jótékonyan hat szemünk egészségére is.

A szilva A-, B- és C-vitaminban gazdag. Fontos ásványi anyagai a kálium, a kalcium, a foszfor és a magnézium, kiemelkedő nyomeleme pedig a cink. Székrekedés ellen kiváló, de emellett vizelethajtó hatásáról is ismert.

A brit kutatás eredményei az Evolution and Human Behavior című szaklap következő számában jelennek majd meg.