Különleges védettségre tettek szert a H1N1-fertőzöttek

Vágólapra másolva!
A H1N1-fertőzésen átesettek szervezete olyan antitesteket termel, amelyek számukra az influenzavírusok széles köre ellen védettséget nyújtanak a későbbiekben - derült ki egy friss amerikai kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Journal of Experimental Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a pandémiás H1N1-vírussal megfertőződött embereknél szokatlanul erős immunválasz fejlődött ki.

Olyan antitestek termelődtek szervezetükben, amelyek az elmúlt évtized valamennyi szezonális H1N1-törzse, az 1918-as spanyolnátha vírusa, sőt még egy H5N1 madárinfluenza-törzs ellen is védenek.

"Ez azt jelenti, hogy valóban lehetséges az univerzális influenzavakcina" - mondta Patrick Wilson, a tanulmány egyik szerzője, a Chicagói Egyetem munkatársa.

Világszerte sok kutatócsoport dolgozik egy univerzális influenza elleni vakcina kifejlesztésén, amely évtizedekre vagy akár egész életükre megvédené az embereket az összes influenzavírus-törzs ellen.

A Chicagói Egyetem kutatócsoportja még 2009-ben, a pandémiás vírus terjedésének első hullámakor kezdte el vizsgálni kilenc fertőzött ember vérében a termelődött antitesteket.

Az Emory Egyetem kutatóival együttműködve összesen 86 antitestet különítettek el, melyek kölcsönhatásba léptek a H1N1-vírussal, majd más vírustörzsekkel tesztelték őket.

Az antitestek közül öt jelzett keresztvédelmet több különböző vírustörzs ellen.

Ezt követően egérkísérletekben is tesztelték ezeket az antitesteket.

A vizsgálatok során kiderült, hogy az antitestek teljes védettséget nyújtottak az állatoknak az egyébként halálos dózisú influenzavírusokkal szemben.