Hogyan élhette túl a fejlövést Gabrielle Giffords amerikai politikusnő?

Vágólapra másolva!
A szombaton meglőtt Gabrielle Giffords arizonai kongresszusi képviselő tragédiájában szerencsés körülménynek számít a lövedék típusa és az agyban megtett útja.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, szombaton fejen lőtték Gabrielle Giffords arizonai kongresszusi képviselőt egy nyilvános eseményen, az Arizona állambeli Tucsonban. Giffords állapota kritikus, és már ahhoz is óriási szerencse kellett, hogy életben maradjon.

A Scientific American ma megjelent cikke Giffords fejsérüléséről ír. Egy ilyen sérülés áldozatának túlélési esélye alapvetően attól függ, hogy milyen lövedék hatolt be a fejbe, és milyen pályán haladt.

A sérülést okozó lövedéket egy 9 mm-es félautomata kézfegyverből lőtte ki a támadó. A lövedék a koponya bal oldalának hátsó részén lépett be az agyba, és a koponya bal első részén távozott. A tragikus eseményben szerencsés körülmény, hogy nem lépett át a másik agyféltekébe, ami sokkal súlyosabb roncsolást okozott volna. Nem érintett alapvető fontosságú agyi központokat sem.

Lényeges az is, hogy a lövedék olyan típusú volt, amely nem hasadt darabokra a belépés után, ezen kívül gellert sem kapott útközben. Ez még sokkal súlyosabb sérülést okozott volna. Ugyancsak fontos, hogy a lövedék nem maradt benn az agyban, ahol esetleg ide-oda mozoghatott volna.

Az életben maradáshoz nagyban hozzájárult az is, hogy a sebészi ellátás igen gyorsan zajlott: a lövéstől a műtét kezdetéig 38 perc telt el. A műtét egy kiemelt szintű (Level 1) traumaközpontban zajlott a tucsoni orvosi egyetemen.

A műtét során Giffords koponyájának egy darabját eltávolították, hogy a sérülés miatt megduzzadt agynak legyen helye átmenetileg kiterjedni (ezt a módszert gyakran alkalmazzák katonák fejsérüléséinél, de később súlyos szövődményei lehetnek, lásd itt).

Giffords állapota még mindig kritikus, de az orvosok szerint némi reménykedésre adhat okot, hogy a fent említett, traumás eredetű agyduzzadás mértéke gyorsan csökkent - igaz, a legnagyobb duzzadás még csak most várható. Egyelőre nem lehet megmondani, életben marad-e a politikusnő, illetve milyen mértékben tud majd felépülni.

Giffords férje, Mark Kelly lett volna az utolsó parancsnok az űrrepülőgépes küldetések történetében az Endeavour-ön. Ikertestvére, Scott Kelly jelenleg a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka, aki a tragédia kapcsán egyperces néma megemlékezésre kérte hétfőn a NASA munkatársait és az űrhajósokat.