A másnaposság leghatásosabb ellenszere

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók tudományosan is bizonyították azt, amire sokan tapasztalati úton már maguktól rájöttek: a másnaposság leghatásosabb ellenszere a kávé és a fejfájás-csillapító kombinációja.
Vágólapra másolva!

A kávéban található koffein és az aszpirin, illetve egyéb gyógyszerek gyulladásgátló vegyületei reakcióba lépnek az etil-alkohollal, valamint az alkohol lebontása során keletkező egyéb vegyületekkel, és gátolják azok kellemetlen hatásainak kialakulását.

Az alkohol lebontása során először a májra, az agyra és egyéb szervekre nézve toxikus acetaldehid, majd acetát keletkezik, amely végül vízzé és szén-dioxiddá bomlik. Az acetaldehid mérgező tulajdonsága magyarázatot ad arra, hogy a kínzó tünetek miért éppen akkor érik el csúcspontjukat, amikor a vérben már nincs alkohol.

Az acetaldehid, illetve a belőle keletkező acetát az a vegyület, amely a fejfájásért, a fáradtságért, a szédülésért, hányingerért, azaz a másnaposság klasszikus tüneteiért leginkább okolható.

Michael Oshinsky és kutatócsoportja a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetemről patkányoknál etil-alkohol felhasználásával fejfájást idézett elő. Négy-hat óra elmúltával, amikor az alkohol már elkezdett lebomlani, koffeint és gyulladásgátló szereket adtak az állatoknak, hogy megállapítsák, ez a kombináció képes-e gátolni az acetát toxikus hatását, illetve elmúlik-e tőle a fejfájás.

Az állatokban, amellett, hogy elmúltak a fájdalmaik, kiszáradás sem jelentkezett, pedig a koffeines italokkal szemben gyakori érv, hogy az alkohol már önmagában vízhajtó hatású, amelyet egyesek szerint felesleges fokozni az ugyancsak vízhajtó kávéval.

Egyes elméletek szerint ezért a koffeines italok helyett érdemesebb sok vizet, gyümölcslevet fogyasztani. Mások szerint másnaposan nem éri meg fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nyúlni, mert az alkohol már önmagában is károsítja a gyomor nyálkahártyáját, az aszpirin, illetve az ibuprofen tartalmú gyógyszerek pedig tovább roncsolhatják a gyomor és a belek belső felszínét.

A másnapi rosszullét kezelésénél a legfontosabb, hogy semmit ne erőltessünk. Biztosan nem árt, sőt még segíthet is a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcslé. A C-vitamin antioxidáns hatású, semlegesíti az alkohol bomlástermékeként felszabaduló, szervkárosító hatású szabadgyököket. További tippek a másnaposság leküzdésére itt.