Antitestekkel gyógyultak a súlyos H1N1-fertőzöttek

Vágólapra másolva!
A pandémiás H1N1-vírustól súlyosan megbetegedett páciensek közül nagyobb eséllyel gyógyultak meg azok, akiket a fertőzésből már felépült emberekből származó antitestekkel kezeltek - állapították meg hongkongi kutatók.
Vágólapra másolva!

Mint a Hongkongi Egyetem virológusai hangsúlyozták, tanulmányuk alapján a felépült páciensektől származó antitestek alkalmazásának fontos szerepe lehet azon kritikus állapotú betegek kezelésében, akik a szokásos gyógyszerekre nem reagálnak.

A tanulmányba 93 embert vontak be, akiket 2009 szeptembere és 2010 júniusa között a pandémiás H1N1-vírussal való fertőzés okozta súlyos szövődményekkel vettek fel kórházi ápolásra.

A páciensek közül 20-an beleegyeztek az antitestekkel való kezelésbe, a többiek visszautasították, ezért ők a szokványos terápiát kapták.

Az antitestekkel kezelt csoportban 20 százalék volt a halálozási arány, míg a másik csoportban 55 százalék, ami szignifikáns különbségnek számít.

A páciensek többsége későn került kórházba, a tünetek megjelenése után 5-7 nappal.

Az antivirális szerek ekkor már keveset segítettek, a nagyon súlyos állapotú páciensek jelentős része az influenza ellen leggyakrabban használt antivirális szerre sem reagált.

A kutatók elmondása szerint amint a betegek megkapták az antitesteket tartalmazó vérplazmát, a légzőszervi váladékukból kimutatható víruskoncentráció rohamosan csökkent, és a gyulladást jelző paraméterek is gyorsan javultak.

A szezonális influenzával való fertőzés következtében évente 250-500 ezer ember hal meg világszerte.

A pandémiás H1N1-vírus némileg nagyobb arányban okoz súlyos megbetegedést, illetve halált a fiatalabbak és a gyerekek között, míg a szezonális influenza inkább az időseket veszélyezteti.

A tanulmány a Clinical Infectious Diseases című szakfolyóiratban jelent meg.