Tizenegy év némaság után szólalt meg egy amerikai nő

Vágólapra másolva!
Az orvosok tájékoztatása szerint képes beszélni az az amerikai nő, aki októberben esett át ritkaságszámba menő gégeátültetésen.
Vágólapra másolva!

Az 52 éves Brenda Charett Jensen a második ember a világon, akin sikeres gégetranszplantációt hajtottak végre. A páciens gégéje és a benne elhelyezkedő hangszálai több mint egy évtizede roncsolódtak szét: a nő 1999-ben, egy veseműtét utáni kórházi kezelés során újra és újra kirántotta a lélegeztetéséről gondoskodó csövet. A nő 11 éve nem volt képes külső segítség nélkül beszélni és lélegezni.

Az átültetést megelőzően egy olyan eszköz segítségével "beszélt", amely elektronikus hanghoz hasonló hangzás segítségével tolmácsolta mondanivalóját. Ennek ellenére elszántan vissza akarta nyerni saját beszédhangját.

Nem a donor hangján fog beszélni

Tavaly októberben nemzetközi - amerikai, angol és svéd - orvoscsapat végezte el a műtétet az amerikai Kaliforniai Egyetem Davis Orvosi Központjában. A beavatkozás csaknem 18 óráig tartott. Az operáció során a beteg új gégét, légcsövet és pajzsmirigyet kapott.

A szervek egy balesetben elhunyt női donortól származtak. Az orvosok - állatokon és emberi holttesteken gyakorolva - előzőleg több mint két évig készültek a műtétre. A gége ugyanis rendkívül bonyolult szerv, rengeteg hozzákapcsolódó ideggel és izommal, amelyek lehetővé teszik a hangképzést és a légzést.

Forrás: REUTERS
Forrás: REUTERS

A beavatkozás után 13 nappal a nő rekedtes hangon megformálta első szavait. "Jó reggelt. Haza szeretnék menni. Maguk csodálatosak" - mondta. Jensen azóta orvosai tájékoztatása szerint könnyebben, bár továbbra is kissé rekedtes hangon beszél. Még mindig egy cső segítségével lélegzik, és újra kell tanulnia nyelni. Időre van szüksége ahhoz is, hogy újra normálisan egyen és igyon.

"Valószínűleg soha nem fogok kórusban énekelni, de legalább akkora élvezet lesz újra normálisan beszélni, és alig várom, hogy rendesen egyek, igyak és ússzak végre" - nyilatkozta a nő a beavatkozást bemutató sajtótájékoztatón.

Bár a hangszálai a donortól származnak, a nő hangja a sajátja lesz, hiszen az egyénre jellemző beszédhang nagyrészt a szájon és a fogakon keresztüláramló levegő útjától, illetve az útjában álló akadályoktól, valamint a beszéd közbeni nyelvmozgástól függ.

Szinte tökéletesen beszélhet újra

A gégeátültetés még mindig kísérleti eljárásnak számít, a betegeknek életük végéig a beültetett gége kilökődését gátló immunszuppresszív gyógyszereket kell szedniük. Jensen ideális alanynak számított, mivel cukorbetegsége miatt 2006-ban vese- és hasnyálmirigy-átültetésen esett át, ami miatt már évek óta szedett immunszuppresszív gyógyszereket.

Az első sikeres gégeátültetést 1998-ban végezték az ohiói Clevelandben. Az akkor megoperált férfi három évvel később tökéletesen beszélt. E két transzplantáción kívül korábban a hangszalagokon csak helyreállító műtéteket hajtottak végre.