Egyes bőrráktípusok már otthon is kezelhetők

Vágólapra másolva!
Egy új találmánynak, egy fénykibocsátó tapasznak köszönhetően a bőrdaganatok egyes fajtái már otthon is kezelhetők.
Vágólapra másolva!

Az Ambulight névre hallgató eszköz az ún. fotodinámiás terápián alapszik. A terápia lényege, hogy a fényérzékeny gyógyszereket lézerrel vagy egyéb fényforrással kombinálja, amelyek együttesen elpusztítják a daganatos sejteket. A kezelés segítségével elkerülhető a hagyományos sebészeti beavatkozás és a hosszas kórházi lábadozás.

Az Ambulight egy lapos, alig egy centiméter magasságú, kör alakú készülék, amelyben orvosi célra optimalizált, vörös lézerfényt kibocsátó diódák (LED-ek) találhatók A fényforrás egy mobiltelefon méretű vezérlőhöz kapcsolódik.

Krém- és fénykezelés hat órán át

A kezelés során a bőrre fényérzékeny krémet kennek, majd a készüléket egy tapasszal a bőrre helyezik. Három óráig tart, mire a krém vegyületei a bőrbe hatolnak, ezt követően kapcsol be a lézerfényt kibocsátó készülék.

Három órával később a fény kikapcsol, és a készüléket el lehet távolítani. A páciensek a kezelés alatt szabadon mozoghatnak. A készülék ára Nagy-Britanniában 100 font (33 ezer forint) körül van.

A melanoma típusú bőrdaganatokat nem gyógyítja

A fotodinámiás terápia a nem melanoma típusú bőrdaganatok (leginkább a bazálsejtes és a laphámsejtes bőrrák) esetében hatásos. E daganattípusok rendszerint nem, vagy csak lassan terjednek át a szervezet más területeire, de ettől még rosszindulatúak és veszélyesek.

Az Ambulight készülék feltalálója James Ferguson, a skóciai Dundee Egyetem bőrgyógyászati professzora. A vizsgálatok szerint a készülék hatékonysága a kórházi kezeléshez képest körülbelül 90 százalékos, ehhez jön még számos kényelmi előnye.

A fénykezelés minimális bőrfájdalommal járhat, és a páciensek utána rendszerint nagy fáradtságról számolnak be. Voltak olyan betegek, akiknél a daganat két kezelés után eltűnt.

A készülék forgalmazását az Európai Unió a közelmúltban engedélyezte.