Így hat a szervezetre a szálló por és a szmog

Vágólapra másolva!
A téli szmog egyik meghatározó alkotóeleme a szálló por, amely nemcsak önmagában, hanem a porszemek felületén megkötött mérgező anyagok, baktériumok, vírusok miatt is veszélyes, hiszen azok így könnyebben bejutnak a szervezetbe.
Vágólapra másolva!

A szálló por esetében a mérőállomások a 10 mikronnál kisebb átmérőjű részecskék (PM10) koncentrációját mérik. (1 mikron, azaz egy mikrométer a milliméter ezredrésze.) A por belélegzése leginkább a légzőszervi betegségekben (asztmában, bronchitisben) szenvedőkre jelent komoly veszélyt, de egészséges emberekben is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben.

A por koncentrációjának már rövid távú emelkedése is izgatja a nyálkahártyát, köhögést és nehézlégzést vált ki. Ezenfelül a tüdőbe jutó por gyulladásos folyamatot indíthat el, amelynek következtében növekszik a vér alvadékonysága, fokozott vérrögképződés is kialakulhat.

A szálló por közvetve növeli a vírusos megbetegedések kockázatát

Ráadásul a szálló por nemcsak önmagában ártalmas, hanem a porszemek felületén megkötött mérgező anyagok (például nehézfémek, karcinogén anyagok), baktériumok, vírusok miatt is, hiszen azok így könnyebben bejutnak a szervezetbe.

A légúti kórral küzdők mellett ugyancsak érzékenyen érinti a szmog a keringési betegségekben szenvedőket. A legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek és az idősek.

A nagyvárosokban a szálló por fő forrása a fosszilis tüzelőanyagok égetése, a közúti járművek által kibocsátott égéstermékek és a poros utak. A nagy mennyiségű por nem csak az emberi egészségre káros, pusztítja a növényeket is, mivel a levelekre rakódva gátolja a fotoszintézist, és elzárja a gázcserenyílásokat (sztómákat). A nagy mennyiségű por káros az épületekre is.

A finom por nagy koncentrációja ezen túl rontja a látási viszonyokat, megtöri, illetve elnyeli a fényt, ezért aki a rossz légszennyezettségi helyzet ellenére mégis autóba ül, vezessen körültekintőbben.

A nitrogén-oxidok is a szív és a tüdő ellenségei

Az előrejelzések szerint a napokban várható a nitrogén-oxidok szintjének emelkedése is. A szmognak ez az összetevője is főleg a járművek üzemanyagának égéstermékeiből, valamint a fűtésből származik.

A nitrogén-dioxid irritáló hatású gáz. A vegyület és reakciótermékei csökkent tüdőfunkciót és különféle légzőszervi tünetek kockázatának növekedését okozzák. Bár az asztmás betegek érzékenyebbek a nitrogén-dioxidra, mint az egészségesek, rendkívül magas nitrogén-dioxid-koncentráció esetén a légutak összeszűkülnek mind az asztmás, mind a nem asztmás egyénekben. A nitrogén-oxidok magas koncentrációja továbbá hozzájárul a szív és tüdő betegségeihez, és csökkenti a szervezet ellenálló képességét a légúti fertőzésekkel szemben.

Aki teheti, a napokban ne üljön autóba, ne fűtsön jobban a szükségesnél, a sétát pedig halassza a hétvégére, lehetőleg távolabb a nagyobb városoktól.