Ahhoz, hogy a brokkoli hasson, nem mindegy, hogyan készítjük el

2011.02.01. 03:34

Ahhoz, hogy a brokkoli rákellenes hatása maximálisan érvényesüljön, nem szabad hosszan főzni, és érdemes még brokkolicsírákkal is megszórni az ételt - derült ki az amerikai Illinois Egyetem kutatóinak vizsgálatából.

A helyesen elkészített brokkoli rákellenes hatású, heti 3-5 adag már érzékelhető változásokat eredményez a szervezetben - állapítja meg a Nutrition and Cancer című rákkutatási szaklap legfrissebb számában megjelent kutatás.

Ahhoz hogy a zöldség előnyös tulajdonságai érvényesülhessenek, fontos, hogy ne főzzük túl. A hő hatására ugyanis tönkremegy a mirozináz enzim, amely nélkülözhetetlen  a brokkoli legfőbb rák- és fertőzésmegelőző összetevője, a szulforafán képződéséhez. A legjobb, ha a brokkolit csak pároljuk 2-3 percig.

A brokkolicsírák még nagyobb mennyiségben tartalmazzák a mirozinázt. A kutatás szerint ha a brokkolit még csirákkal is megszórjuk, a rákellenes hatás nagyobb, mintha önmagában csak a zöldséget vagy csak a csírákat fogyasztjuk. Ugyancsak fokozhatjuk a brokkoli hatását, ha szintén rákellenes vegyületeket tartalmazó retket, vizitormát, arugula salátát vagy wasabit fogyasztunk hozzá.

Hogyan pusztítja a brokkoli a ráksejteket?

A Journal of Medicinal Chemistry legfrissebb számának egyik cikke szintén foglalkozik a brokkoli rákellenes hatásával: egész pontosan feltárja a zöldség hatásmechanizmusának molekuláris hátterét.

Eszerint a p53 gén által kódolt fehérje gátolja a daganatos sejtek kialakulását. A p53 gén egyes mutációinak hatására a védelem nem alakul ki. A daganatos megbetegedések körülbelül felében a p53 gén mutációja figyelhető meg.

A brokkoli és rokonai (karfiol, vízitorma) gazdagok izotiocianátokban, amelyek szelektíven gátolják a mutáns p53 gének által kódolt fehérjéket, a normális szerkezetű p53 fehérjéket azonban nem.

A kutatók szerint a mutáns p53 géneket gátolva csökkenthető a ráksejtek egyes kemoterápiás gyógyszerekkel szembeni rezisztenciája is. Minden jel arra mutat: érdemes minél több brokkolit ennünk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK