Furcsán fogyott el az olcsóbb influenzavakcina a patikákból

Vágólapra másolva!
Az influenza elleni egyetlen támogatott, 940 forintos, háromkomponensű oltóanyag jelenleg nem kapható a patikákban, de hatféle, ugyancsak háromkomponensű szezonális oltóanyag vásárolható vényre a gyógyszertárakban, ezerötszáz-kétezer forintos áron. Aki még nem oltatta be magát, annak az ÁNTSZ ajánlása szerint még mindig nem késő megtennie.
Vágólapra másolva!

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló, illetve kórházba kerülő betegek száma országszerte fokozatosan nő. Még mindig nem késő azonban beoltatni magunkat, az ÁNTSZ kifejezetten ajánlja mindenkinek.

Az influenzaszezon eddigi négy áldozata közül három embernek a szervezetében a vírus B típusát mutatták ki, amely ellen csak a háromkomponensű oltóanyag véd. Viszont ebből a vakcinából a patikákban már csak a drágább kiszerelésűek kaphatók.

Az ÁNTSZ kedden az MTI megkeresésére közölte: a különböző háromkomponensű, szezonális oltóanyagok összetétele megegyezik, csak a gyártási technológia lehet eltérő.

A rizikócsoportoknak ingyenesen biztosított vakcinából még van

A közlemény szerint az állam az idén az úgynevezett Fluval AB, háromkomponensű, szezonális oltóanyagból biztosít összesen 1,3 millió adagot a rizikócsoportok számára.

Emellett a 2009-ben megjelent új vírus, az A(H1N1) elleni védekezésre akkor gyártott egykomponensű Fluval P-ből még 1,2 millió adag, az Országos Gyógyszerészeti Intézet által bevizsgált és meghosszabbított lejáratú vakcina van.

Az ingyenesen biztosított vakcinákból a háziorvosoknál és készleten van még.

A nem rizikócsoportok számára olcsóbb vakcina már nincs

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapja szerint az egyetlen influenza elleni oltóanyag, amelyen ártámogatás van, az a Begrivac, amely így 1253 forint helyett 940 forintba kerül. Ennek a forgalmazását azonban a gyártó Novartis Kft. három hónapra felfüggesztette. A hatályos jogszabályok alapján az OEP tehetetlen az ügyben.

Az OEP tájékoztatása szerint a jogszabályok nem adnak ugyanis lehetőséget arra, hogy bárkit kényszerítsenek egy termék forgalmazására, még akkor sem, ha védőoltásról van szó.

Az MTI megkereste a támogatott vakcinát gyártó Novartis Kft.-t is, amely válaszában azt írta: a múlt év végén jelezték az OGYI-nak, hogy gyártás során felmerült problémák miatt várhatóan 2011. március 31-ig nem tudnak szállítani az oltóanyagból.

A közlemény szerint önkéntesen, elővigyázatossági okokból rendelték el a gyártás megszakítását, mivel egyes gyártási folyamatok felülvizsgálata során eltéréseket tapasztaltak. Hozzátették: "a Novartisnak a betegek biztonsága iránt vállalt felelőssége megkövetelte, hogy ideiglenesen felfüggesszük az oltóanyag gyártását".

Hangsúlyozták, hogy "a már kiszállított vakcinák tekintetében semmiféle biztonságossági aggály nem merült fel".