Van, amiben a csokoládé egészségesebb a gyümölcsnél

Vágólapra másolva!
A kakaóbab "szupergyümölcs" - írja a Chemistry Central Journal amerikai vegyész szaklap. A kakaópor ugyanis egy cikk szerint több antioxidánst tartalmaz, mint a legnagyobb szabadgyökfogó kapacitással rendelkező gyümölcsök.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csokoládégyár, a Hershey Egészség és Táplálkozási Központja munkatársai kakaópor és gyümölcspor antioxidáns-tartalmát hasonlították össze. Azt találták, hogy a kakaópor szabadgyökfogó kapacitása nagyobb, mint a gyümölcsporé, aminek hátterében szerintük az áll, hogy a kakaóporban több a flavanol.

A kutatók ezután egy fogyasztási egység étcsokoládé, kakaó, forró csokokoládé és nagy antioxidáns-tartalmú gyümölcsök (gránátalma, áfonya, acai bogyó) levének szabadgyökfogó kapacitását hasonlították össze.

Azt találták, hogy a kakaótartalmú élelmek flavanoltartalma magasabb, mint a vizsgált gyümölcsleveké, kivéve a forró csokoládéé, amelynek hasznos tápanyagai nagyrészt elvesznek.

A flavonoidok dicsérete

A szabadgyökfogó flavonoidok, amelyek közé a flavanol is tartozik, lassítják a szervezet öregedési folyamatait, segítenek a bőrt érő sugárzások káros hatásainak kivédésében, valamint az egészséges bőrszín kialakításában. További lehetséges előnyük - amelynek mélyebb megismerése érdekében kutatások folynak - az immunrendszer működésének erősítése.

Ezen túl vizsgálják asztma- és allergiaellenes, vírus- és baktériumölő, valamint májvédő hatásukat is, illetve a daganatos sejtek képződésének gátlásában betöltött szerepüket.

Ismert az is, hogy a flavonoidok befolyással vannak a hajszálerek rugalmasságára és áteresztőképességére. Ez utóbbi adottságukat már Szent-Györgyi Albert is felismerte és a flavonoidokat együttesen P-vitaminnak nevezte el az angol permeability (=áteresztőképesség) szó alapján.

A mostani vizsgálat értékét kisebbíti, hogy egy csokoládégyár végezte a vizsgálatokat, és természetesen nem azt jelenti, hogy a csokoládé általában egészségesebb a gyömülcsöknél.