A csecsemőkori antibiotikum-kezelések és az asztma kapcsolata

Vágólapra másolva!
Nem meggyőzőek azok a vizsgálati eredmények, amelyekben összefüggést mutattak ki a csecsemőkori antibiotikum-kezelés és az asztma későbbi kockázata között - derült ki egy új elemzésből.
Vágólapra másolva!

Több korábbi vizsgálat eredményei alapján felmerült, hogy a csecsemőkori antibiotikum-kezelés megzavarja az immunrendszer érését, amelyhez fontos a baktériumokkal és egyéb patogénekkel való korai találkozás, és emiatt nőhet egyes immunműködési zavarok, köztük az asztma kockázata.

A European Respiratory Journal-ben közölt, 21 vizsgálat eredményeit összegző metaanalízis azonban azt mutatta ki, hogy számos, a csecsemőkori antibiotikum-kezelés és az asztma közt kapcsolatot találó vizsgálat eredményeit módszertani problémák torzították el. Ha ezeket a vizsgálatokat kizárták az analízisből, akkor a feltételezett kockázatnövekedés elhanyagolható volt.

A szerzők ennek ellenére óva intik a szakembereket az antibiotikumok, különösen a széles spektrumúak túlzott használatától a csecsemőknél - írja a Medical Online, ahol további részletek olvashatók.