Egészséges felnőttekben az agy emlékezésért felelős területe, a hippokampusz 55-60 év között zsugorodni kezd. Egy új kutatás szerint azonban nem szükségszerű, hogy az agyterület ilyen korban elkezdjen visszafejlődni, sőt, csekély mértékben még növekedhet is, ami együtt járhat a memória javulásával. Ehhez nem kell mást tenni, mint rendszeresen sétálni.

A The Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklap legutóbbi számában ismertetett kutatásba a Pittsburghi Egyetem kutatói 120 egészséges, 50 és 80 év közötti, ülő életmódot folytató nőt és férfit vontak be. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba sorolták: az egyik csoport tagjai hetente három alkalommal gyalogoltak legalább 40 percet egyhuzamban, a másik csoport pedig hetente háromszor nyújtó és izomerősítő gyakorlatokat végzett.

Egy év után a kutatók - a résztvevők agyáról készített felvételek alapján - azt találták, hogy a sétálók hippokampuszának térfogata átlagosan 2 százalékkal növekedett, míg a másik csoport tagjaiban átlagosan 1,4 százalékkal csökkent. Mivel ilyen mértékű zsugorodás idős embereknél normálisnak számít, a 2 százalékos növekedés igen jelentős változás - nyilatkozta a kutatás vezetője, Kirk Erickson pszichológus. A teszteredmények szerint mindkét csoport térbeli memóriája javult, a sétáló csoporté viszont nagyobb mértékben.

Bár az eredményekből nehéz más populációkra is érvényes következtetéseket levonni, örvendetes hír, hogy a hippokampusz térfogata mozgással növekedhet. És nem is olyan sok mozgással - tette hozzá a kutatásvezető.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a természetben töltött idő csökkenti az agy "fáradtságát", valamint hogy hatvan felettieknél mérsékli a öregkori szellemi hanyatlás kockázatát.