Miért baj, ha a keveset alvók többet esznek?

Vágólapra másolva!
A keveset alvók többet esznek, ezáltal nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak, ami pedig megnöveli a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívinfarktus és a stroke kockázatát.
Vágólapra másolva!

A késői fekvésnek és korai kelésnek komoly egészségügyi következményei vannak - erősíti meg a nagy-britanniai Warwick Egyetem kutatóinak a European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmánya.

A kutatók 15 korábbi kutatás adatait: nyolc ország 475 ezer lakosának alvási szokásait és egészségi állapotát tekintették át.

Eredményeik szerint a rendszeresen napi hat óránál kevesebbet alvók körében a szívinfarktus kockázata 48, a stroke kockázata pedig 15 százalékkal nagyobb, mint a hat óránál többet alvóké.

A kockázatnövekedés hátterében az áll, hogy a kevés alvás felborítja két kulcsfontosságú hormon, az étvágyat befolyásoló gherlin és leptin termelését. Ha csökken a vér leptinszintje, a korábban elegendőnek bizonyult ételmennyiség után kevésbé telítettnek érezzük magunkat.

A leptinnel ellentétben a gherlin szintje kevés alvás hatására növekszik. A hormon megnövekedett szintje pedig az étvágy fokozódásával jár.

A keveset alvók tehát többet esznek, ezáltal nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak, ami pedig megnöveli a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

A sok alvás a szívbetegség, a memóriaprobléma a stroke előjele lehet

Nem csak a túl a kevés, a túl sok alvás sem egészséges - figyelmeztetnek a Warwick Egyetem kutatói. Korábbi vizsgálatok szerint a kilenc óránál hosszabb alvás sok esetben kezdődő szívbetegség jele.

Egy másik frissen bemutatott kutatás szerint pedig a stroke előjelei a memóriaproblémák lehetnek. Az amerikai Alabama Egyetem kutatói több mint 30 ezer, 45 évnél idősebb embert vizsgáltak: a résztvevőkkel memóriateszteket töltettek ki, majd 4,5 éven át követték egészségi állapotukat. Azt találták, hogy akik a memóriateszteken az alsó 20 százalékban teljesítettek, az utána következő években hozzávetőlegesen 3,5-szer nagyobb eséllyel szenvedtek stroke-ot, mint azok, akik a felső 20 százalékban végeztek.