Vágólapra másolva!
A már a húszas éveikben kopaszodó férfiak körében nagyobb kockázattal alakul ki a későbbiekben prosztatarák - állapították meg francia kutatók.
Vágólapra másolva!

Philippe Giraud, a párizsi Descartes Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 388, 46 és 84 év közötti prosztatarákos pácienst és 281 egészséges férfit vont be vizsgálatába. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a prosztatarák miatt kezelt férfiak csoportjában kétszer gyakoribb volt a korai, már a húszas éveik elején jelentkező kopaszodás.

A prosztatatumor kockázatát nem növelte viszont, ha a haj elvesztése a férfiak harmincas vagy negyvenes éveiben kezdődött.

Korábban a kopaszodás és a későbbi prosztatarák kialakulásának kapcsolatáról vitatott eredmények láttak napvilágot, ez az első kutatás, amely egyértelmű kapcsolatot talált közöttük.

Az androgén típusú alopécia, vagy hajhullás a férfiak 50 százalékát érinti élete során. Korábban már kimutattak kapcsolatot a hajhullás és a férfi nemi hormonok között, és ismert, hogy ugyanezek a hormonok befolyásolják a prosztatarák kialakulását is.

Mint a kutatásvezető elmondta, a prosztatarákra való általános szűrés nem indokolt, ám a nagyobb kockázatnak kitett csoportokba tartozóknak érdemes részt venniük szűrővizsgálaton. Ilyen emeltebb rizikó lehet a 20 éves korban megkezdődött kopaszodás is.

A prosztatarák a tüdőrák után a második leggyakoribb daganatos betegség a férfiak körében.