Mit tesz az alkohol a májjal?

Vágólapra másolva!
A cirrózis, vagy köznapi nevén májzsugorodás a máj sejtjeinek nagyfokú károsodását jelenti, amely kötőszövet-felszaporodással jár a máj állományában. Súlyos, előrehaladó betegség, amely hosszas fennállás után a májműködés elégtelenné válása mellett számtalan egyéb szövődmény útján is végül halálhoz vezethet. Az esetek körülbelül felét idült alkoholizmus okozza.
Vágólapra másolva!

Májzsugorodás, orvosi nevén cirrózis hepatisz alatt a máj szövetének kiterjedt, kötőszövetes elfajulásával járó állapotát értjük. Ez a hegesedés a májműködés fokozatosan romló, és legtöbbször visszafordíthatatlan károsodásához vezet. Sok betegség következtében jöhet létre májcirrózis. A betegek legalább felénél idült alkoholizmus vezetett kialakulásához. Vírusos májgyulladás (hepatitis B vagy C típus), egyes anyagcsere betegségek (például a vas raktározásának zavara), az epe tartós pangásával járó epeúti betegségek (autoimmun megbetegedés, kő, szűkület esetleg daganat következtében), hosszasan fennálló szívelégtelenség is májkárosodás kialakulásához vezethet.

A máj az anyagcsere meghatározó szerve

A máj nagyon sokféleképpen vesz részt a szervezet anyagcseréjében. Szerepet játszik a bilirubin, a szénhidrátok, fehérjék és zsírok, a koleszterin, egyes véralvadási faktorok, valamint az ösztrogén hormon normális vérszintjének kialakításában. Feladatai közé tartozik a bélből felszívódó káros anyagok (például ammónia) méregtelenítése is, ezért károsodása igen sokrétű problémákat okoz, amelyek több más szerv működését érintik.

A májsejtek működési elégtelenségén kívül ilyenkor a máj körüli, úgynevezett portális vénás vérkeringésben is kóros változás áll be, amelyben a vér továbbhaladásának akadályoztatása miatt megnő a nyomás, ezért pangás alakul ki. Ez szintén hozzájárul a cirrózis tüneteinek kialakulásához.

A betegség hosszú ideig nem okoz tüneteket

A májzsugorodás hosszú ideig semmiféle panaszt nem okoz a betegnek. Később is csak bizonytalan, más betegségekben szintén előforduló panaszok jelentkeznek, például fáradékonyság, étvágytalanság, hányinger és fogyás. Hasi fájdalom gyakran kialakul. A has tapintásos vizsgálatával a megnagyobbodott, megkeményedett máj elérhető, felismerhető. (A "zsugorodás" elnevezés a működő májállomány mennyiségére, nem az egész szerv méretére utal, mert ez utóbbi, az elnevezéssel ellenkezőleg legtöbbször megnő!)

A máj működésének károsodása rendkívül szerteágazó következményekkel jár a szervezetben. Emiatt a tünetek is sokfélék lehetnek. Kialakulhat sárgaság, a bőrön csillag alakban kitágult hajszálerek (csillag- vagy póknaevusok), a tenyerek és talpak bőrén vérbőség okozta pír látható, a férfiak mellének nőies duzzanata, a szőrzet csökkenése, a herék sorvadása miatt a nemi működés zavarai tapasztalhatók. Nő továbbá a hajlam a vérzékenységre, véraláfutások jelennek meg a bőrön, gyakran alakul ki gyulladás a száj és a nyelv nyálkahártyáján és jellegzetes szagú a lehelet. A máj károsodásának következményeként gyakrabban jelentkeznek fertőzések (a máj, az epeutak, a hashártya vagy más szervek heveny gyulladásával) is.

Előrehaladott fázisban a hasban víz szaporodhat fel

A portális vénás keringés zavara következtében pedig kóros mennyiségű vizenyő szaporodik fel a hasüregben (ascites), amitől a has jelentős mértékben elődomborodik (ritkábban a mellkasban vagy a végtagokban is keletkezhet kóros folyadékgyülem). Tág bőr alatti vénák láthatók továbbá a has és a mellkas területén, és a tápcsatornát bélelő nyálkahártya alatti vénák is kitágulnak, ezek vérzések forrásai lehetnek (vérhányás), illetve a végbéltájon aranyerek formájában jelentkeznek. A vénás keringés zavara miatt következményes vérszegénység jön létre, és igen gyakran a lép is megnagyobbodik.

Számos betegnél csak valamilyen késői szövődmény jelentkezése miatt derül fény a májzsugorodás jelenlétére. Ezek közül a heveny felső tápcsatornai vérzés, a máj- és az esetleg ehhez társuló veseelégtelenség, illetve ritkábban (a cirrózisos betegek körülbelül 5 százalékánál) a májrák kialakulása életveszélyes állapotok. A központi idegrendszer fokozatos leromlása (ún. hepaticus encephalopathia) - ami kézremegéssel, beszéd problémákkal, a figyelem, a magatartás és az értelmi képességek egyre rosszabbodó állapotával jár - szintén a betegség késői szövődményei közé tartozik.

A beteg kivizsgálásának részét képezi a fizikális vizsgálat mellett a vérvétel, a hasi röntgen-felvétel és ultrahang vizsgálat, valamint a tápcsatorna tükrözéses megtekintése. Ritkább esetben szöveti mintavételre, érfestéses eljárásra vagy CT felvételre is szükség lehet.

A betegséget gyógyítani nem lehet, ezért fontos a megelőzés

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés jelentősségét. A létrejött májcirrózis okozta különböző tünetek több-kevesebb sikerrel kezelhetők, de a már elvesztett májfunkció vissza nem állítható, a betegséget meggyógyítani nem lehet. A túlzott alkohol-fogyasztás kerülése kiemelkedő fontosságú. Korábban rendszeresen alkoholt fogyasztóknál is megáll a májbetegség súlyosbodása, ezért javul az életminőség és a kórjóslat is, feltéve, ha az érintett felhagy az ivással.

A vírusos májgyulladásos fertőzések megelőzését szolgálja a biztonságos szexuális élet, az idegen emberek vérével vagy más testnedvével szennyezett eszközök kerülése, tetoválásnál és füllyukasztásnál pedig a fertőtlenítés szabályainak maximális betartása. A Hepatitis B vírus ellen már védőoltás is létezik, ez teljes védelmet biztosít a fertőzés ellen.

A megelőzést szolgálja továbbá a cirrózishoz vezető más betegségek korai felismerése és szakszerű gyógykezelése is.

A különféle károsító tényezők hatása összeadódik

A máj elég nagy működési tartalék kapacitással rendelkezik, de a károsító tényezők hatása összeadódik, és több kockázatnövelő hatás együtt súlyosabb megbetegedéshez vezet. Emiatt annak, akinek a máját már érte valamilyen károsodás (pl. átesett vírusos májgyulladáson, vagy epeúti megbetegedése van), fokozottan kell figyelnie a további rizikófaktorok elkerülésére. Az alkohol, bizonyos vegyszerek, és a májkárosító mellékhatású gyógyszerek feltétlenül kerülendők. Emellett kímélő életmód, egészséges táplálkozás, rendszeres orvosi ellenőrzés és az orvos tanácsainak betartása segíthet a májműködés regenerálódásában és a további romlás megakadályozásában.

Az alkoholizmus talaján kialakult májcirrózis kezelésének legalapvetőbb lépése a teljes alkoholmegvonás. Tápláló, változatos, kiegyensúlyozott és vitamindús étrend bevezetése kívánatos. A só- és fehérjebevitel nem haladhatja meg az orvos által előírt mennyiséget. Fizikai aktivitást csak mértékkel végezhet a beteg, a nagy megterhelés mindenképp kerülendő.

A májzsugorodás valamennyi súlyos következménye, illetve szövődménye kórházi kezelést igényel. Nagy mennyiségű kóros hasi folyadékgyülem esetén a sóbevitel korlátozása mellett vizelethajtók adására, esetleg a folyadék lecsapolására lehet szükség.

Májátültetés csak a betegek szűk csoportjánál jöhet szóba

A vérszegénység és a vérzékenység gyógyszeres kezelése hatásos lehet, de súlyosabb esetben vérátömlesztés válhat szükségessé. Nyelőcső eredetű heveny vérzést a gyógyszerek adása mellett tükrözés során végzett vérzéscsillapítással (a tág, vérző vénák elzárása egy szer beinjekciózásával vagy lekötéssel) lehet uralni. A vérzések vagy a hasi folyadékgyülem más kezelésre nem javuló eseteiben műtéti úton összeköttetést létesítenek a vénás rendszer májon átfolyó, illetve a májat elkerülő része között, hogy tehermentesítsék a pangó portális keringést.

A központi idegrendszer károsodásának kezelése a béltartalomra és a bélbaktériumokra ható gyógyszerekkel kísérelhető meg. A fertőzések erélyes antibiotikumkúrával kezelendők.

Ma már jó eredménnyel végeznek májátültetéseket, ez a beavatkozás sok esetben teljes gyógyulást hozhat, azonban csak a betegek nagyon szigorúan megválogatott, szűk csoportja számára megvalósítható.