Az USA-ban a szájrák fő oka már nem a nikotin, hanem az orális szex

2011.02.21. 17:02

Jelentősen növeli a rosszindulatú szájdaganatos megbetegedések kockázatát az orális szex - jelentették be a legnagyobb amerikai tudományos társaság, az AAAS éves kongresszusán Washingtonban az Ohiói Állami Egyetem kutatói. Adataik szerint a legtöbb szájdaganat hátterében a humán papillomavírus áll, amely meglepő módon leginkább a fehér férfiakat sújtja az Egyesült Államokban.

A humán papillomavírusnak (HPV), amely a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat, 150-nél több típusát azonosították. Egyes típusai szemölcsöt, mások fertőzést idéznek elő, amely daganatot megelőző állapotot is jelenthet. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrák és az egyéb, a nemi szerveket érintő daganatok több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal.

Egyre több a szájdaganatos megbetegedés az Egyesült Államokban

Mint Maura Gillison, az Ohiói Állami Egyetem onkológusa rámutatott, 1974 és 2007 között a szájrákos megbetegedések száma 225 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban, az esetek döntő többségében fehér férfiaknál fejlődött ki a daganat.

"Az Egyesült Államokban a HPV-fertőzéssel kapcsolatos szájrákos megbetegedések gyakoribbak, mint a dohányzás miatt kialakuló szájüregi daganatok, holott a világ többi részén változatlanul a nikotin e tumorféleség kifejlődésének fő oka" - emelte ki Gillison, aki szerint a legfontosabb kockázati tényező a partnerek száma.

Rejtély, hogy az USA-ban miért a fehér férfiak körében terjed a kór

Már korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a ma ismert leggyakoribb szexuális úton fertőző kórokozó. A HPV-fertőzött nők vagy férfiak ugyanis átvihetik a fertőzést partnereikre, és a fertőzés veszélye annál nagyobb, minél több partnerrel létesít valaki szexuális kapcsolatot. A szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be. A vizsgálatok szerint azoknál a személyeknél, akik életük során hat vagy annál több partnerrel folytattak orális szexet, nyolcszoros a kockázat, hogy HPV-fertőzéssel kapcsolatos fej- vagy nyaktumor alakul ki.

"Növekszik a szájrák gyakorisága, mégpedig a fiatal fehér férfiak körében, de nem tudjuk megmagyarázni a jelenség okát, nem tudjuk egyértelműen kimutatni bizonyos szexuális szokások és a betegség közötti kapcsolatot. Ugyan sok éve ismert a HPV-fertőzés és a méhnyakrák közötti összefüggés, jelenleg pedig már védettséget nyújtó vakcinák is léteznek, további vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a vírus közrejátszik a szájrák gyakoriságának növekedésében is" - fogalmazott Gillison.

A fej-nyaki daganattal küzdő magyar nők zömének betegségéért is a HPV okolható

A Daganatok.hu e témában született írása szerint Magyarországon az összes fej-nyaki laphámrák 80 százalékban a férfiakban, 20 százalékban a nőkben jelentkezett. A férfiakban az összes tumor 71 százaléka HPV-negatív (azaz HPV-vírustól mentes) laphámrák, azaz a daganatok rendszerint környezeti rákkeltő (dohányzás, alkohol) hatására alakulnak ki.

Nőkben viszont a HPV-pozitív tumorok bizonyultak szignifikánsan gyakoribbnak - az ilyen daganatok sokszor HPV-eredetűek, és bennük leggyakrabban a HPV-16 törzs mutatható ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK