A számítógép és a mobil is állhat az alvászavar hátterében

Vágólapra másolva!
Rendkívül sokan használnak valamilyen kommunikációs eszközt a lefekvés előtti órában, amelynek szerepe lehet az alvásproblémák nagy gyakoriságában - derült ki az amerikai lakosság alvási szokásait vizsgáló felmérésből.
Vágólapra másolva!

A National Sleep Foundation (Nemzeti Alvás Alapítvány) által megkérdezett 1508 amerikai 63 százaléka azt állítja, hogy hét közben nem alszik annyit, amennyire szüksége lenne. A legtöbben hét és fél órányi alvást tartanak ideálisnak, ám ehelyett egy átlagos hétköznapon hét órát sem alszanak. A 19 és 64 és közöttiek 15 százaléka kevesebb, mint hat órát alszik hét közben.

A "2011 Sleep in America" (Alvás Amerikában) nevű felmérésből az is kiderült, hogy rendkívül elterjedt a kommunikációs eszközök használata a lefekvés előtti órában: a megkérdezettek 95 százaléka használ elalvás előtt valamilyen elektronikai eszközt, például televíziót, számítógépet, videójátékot vagy mobiltelefont hetente legalább néhány alkalommal.

A különböző korosztályok más-más technológiákat részesítenek előnyben. A 30 évnél idősebbek több mint 60 százaléka, a tizen- és huszonévesek pedig fele minden nap vagy majdnem minden nap tévét néz lefekvés előtt. Igen gyakori a számítógéphasználat is - a megkérdezettek körülbelül 60 százaléka hetente több alkalommal is számítógépezik lefekvés előtt. A tizenévesek több mint fele minden éjjel vagy majdnem minden éjjel internetezik.

A tévé és a számítógép gátolja az elalvást segítő hormon termelődését

Mind a tévézés, mind a számítógépezés káros hatással lehet az alvásra, ugyanis a képernyő erős fénye gátolja az alvást segítő melatonin hormon termelődését, fokozza az éberséget és eltolja a bioritmust.

Az elalvást továbbá megnehezíthetik azok a technológiák, amelyeket interaktív módon használunk - például a videójátékok, a mobiltelefonok és az internet.

A videójátékok használata különösen a tizen- és huszonéves korosztályra jellemző. Nagy generációs különbségeket találtak a mobiltelefon-használat terén is: a tizenévesek 56 százaléka, a huszonévesek 42 százaléka minden nap vagy majdnem minden nap küld vagy fogad sms-t a lefekvés előtti órákban, míg a harmincas korosztálynak ez a 15 százalékára, a 46 év felettieknek pedig csupán 5 százalékára jellemző. A mobiltelefonok nemcsak az elalvást nehezíthetik, de gyakran az alvást is megzavarják: különösen a tizenévesekkel fordul elő, hogy éjszakai álmukból telefonhívás, sms vagy email ébreszti fel őket.

A megkérdezettek arról számoltak be, hogy a kialvatlanság nem csak közérzetükre, de családi életükre és kötelezettségeikre, társas életükre, munkájukra és szexuális kapcsolataikra is rossz hatással van. Különösen aggasztó, hogy sokan közülük rendszeresen vezetnek álmosan. A krónikus alváshiány komoly egészségi problémákat is okozhat: többek között növeli az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.