Az ÁNTSZ szerint itthon nem elérhetőek a Japánban felfüggesztett gyerekoltások

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a japán egészségügyi minisztérium két világszerte használt csecsemőoltás, a "Prevenar" és az "ActHIB" használatát, amíg lezárulnak a vizsgálatok négy kisgyerek halálának ügyében. Tegnap egyes sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy a vakcinák itthon is elérhetőek, ám az ÁNTSZ ezt cáfolja.
Vágólapra másolva!

A két oltóanyagot mintegy másfélmillió gyereknek adták be Japánban, mióta két évvel ezelőtt bevezették azokat.

Március 2. és 4. között négy - fél és két év közötti - olyan kisgyerek halt meg külföldön, akik nem sokkal korábban megkapták a két oltás valamelyikét.

A négy kisgyermekből három dupla oltást, kettő pedig az "ActHIB" mellé "DPT"-t (diftéira, szamárköhögés és tetanusz elleni szer) is kapott. Egy gyermeket oltottak be "Prevenar"-ral és "DPT"-vel egyidőben. Az ok okozati összefüggést eddig nem sikerült megállapítani.

Magyarországon a pneumococcus elleni védőoltást a "Prevenar" oltóanyaggal vezette be az egészségügyi kormányzat 2008. év októberétől a két évnél fiatalabb kisgyermekek részére.

2010 márciusától a "Prevenar" gyári nevű készítmény folyamatosan lecserélésre került a "Prevenar 13" nevű készítményre, amely szélesebb hatásspektrumú.

Hazánkban jelenleg nem szerezhető be más, csak a "Prevenar 13" gyári nevű készítmény - áll az ÁNTSZ sajtóközleményében.

"ActHib" nevű oltóanyag a Haemophilus influenzae nevű baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd.

Magyarország 2006 januárjától nem alkalmazza az egy komponensű oltóanyagot, hanem az öt komponensű oltóanyag egyik alkotó részeként kapják meg a gyermekek.

Az egy komponensű oltóanyag itthon patikai forgalomban sem hozzáférhető.