A világon az elsők között alkalmaznak egy eljárást a pécsi idegsebészeti klinikán

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkenthető az epilepsziás görcsrohamok gyakorisága egy agyi pacemaker, az úgynevezett mély agyi stimulációs eszköz beültetésével. Az új sebészeti eljárást - a világon az elsők között - a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján és Neurológiai Klinikáján a napokban kezdték alkalmazni.
Vágólapra másolva!

A múlt héten egy fiatal nőn és egy fiatal férfin hajtottak végre sikeres beültetést a baranyai megyeszékhelyen - közölte kedden a klinika. A beavatkozást Balás István végezte, a betegek előkészítése és kiválasztása Janszky József feladata volt.

A szakemberek elmondták: mindkét beteg jól van, aktív kezelésük, azaz a beültetett berendezések aktiválása áprilisban kezdődhet meg. Hozzátették: a jövő hónapban újabb beültetést hajtanak végre.

Az amerikai Medtronic által epilepsziás betegek számára kifejlesztett mély agyi stimulációs (DBS) terápia alkalmazását húsz európai klinikai központban, köztük Pécsett kezdték meg szinte egyidőben. A műtét során az orvos két darab, egy milliméternyi vastag elektródát ültet az agyba, az úgynevezett neurostimulátort pedig általában a kulcscsont alá helyezik. A berendezés a működésekor célzottan stimulál egy bizonyos agyterületet, ez esetben az agy központi "közvetítő állomásaként" működő talamusz elülső részét, amely bizonyítottan összefüggésben áll az epilepsziás rohamok kialakulásával.

Ha a beteg érzi, hogy közeleg a roham, a DBS működését maga is szabályozni tudja egy távirányítóhoz hasonló eszközzel. Kívülről a rendszer egyik eleme sem látható, kozmetikailag kimondottan diszkrétnek számít, a műtét utáni lábadozás pedig néhány napig tart - mondták a szakemberek.

Az eljárás a gyógyszeres kezelés hatására nem javuló, részleges görcsrohamokkal járó epilepsziában szenvedő felnőttek esetében alkalmazható sikeresen. Egy korábbi vizsgálat szerint a DBS-terápiának köszönhetően 56 százalékkal csökkent a rohamok száma két év elteltével, a betegek 13 százaléka fél évig vagy annál tovább tünetmentes volt.

Az új módszer a csaknem hatvanezer magyarországi epilepsziás beteg jelentős részének javíthatja az életminőségét.