A böjt nem egyenlő a fogyókúrával, hiszen az elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, ami sok esetben persze együtt jár néhány kiló leadásával is. A dietetikus szakemberek leginkább a háromnapos léböjtöt vagy a nyers étrendet ajánlják a böjtölni vágyóknak.

Télen az emberek többsége egészségtelenebbül táplálkozik, mint nyáron, és nagyobb mennyiségű táplálékot fogyaszt. A túlzásba vitt zsiradék-, szénhidrát- és fehérjefogyasztás pluszmunkát ró az emésztőenzimeket termelő szerveinkre (pl. hasnyálmirigy), a májra, valamint a felszívódást biztosító bélrendszerre, ugyanakkor csökken a vitamin-, ásványianyag-, és élelmirost-bevitel, ami hosszabb távon különböző betegségek kialakulásához vezethet. Nem csoda, hogy tavasszal sok emberben felmerül az igény szervezete tehermentesítésére, hosszabb-rövidebb böjtök beiktatására.

Mi a különbség böjt és fogyókúra között?

A böjt eredetét tekintve nem fogyókúra, de a hosszabb távú táplálékbevitel-csökkentés, illetve többfajta élelmiszer kihagyása az étrendből óhatatlanul a testsúly csökkenéséhez vezet. Túlzásba vitt böjtölés esetén előbb-utóbb tápanyaghiányos állapot is kialakul.

Bár a böjt alapvetően az élet több területére vonatkozó önmegtartóztatást jelent, napjainkban a kifejezést legfőképpen egyes élelmiszerekről, ételekről, élvezeti szerekről való önkéntes lemondásként definiáljuk. A folyadékról azonban böjt idején se mondjunk le, mert ezzel is segítjük a kiválasztási folyamatokat.

Az egészséges böjt háromnapos

A böjtre fel kell készülni: már a kezdés előtt pár nappal kerüljük a nehéz ételeket, csökkentsük az adagok mennyiségét és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását - a legjobb kihagyni a húsféléket az étrendből -, valamint növeljük a folyadékfogyasztást is. Este hat óra után már ne együnk, csak igyunk bőségesen.

Az egészséges böjt szakmai körökben elfogadott időtartama három egymást követő nap. Az egyhetes vagy ennél hosszabb étrendi megszorítás még egészséges embernek is csak szakember felügyelete mellett javasolt.

A háromnapos kúrák alatt tarthatunk léböjtöt, vagy kipróbálhatjuk a nyers étrendet. A bővített nyers étrendbe a párolt főzelékek, és/vagy a gabonatermékek is beleférnek - ezt akár öt napig is tarthatjuk.

Böjttípusok

Léböjt (folyékony nyers étrend): nyers gyümölcsök és zöldségek kipréselt levét fogyasztjuk egész nap.
Szilárd nyers étrend: a napi étrend vegyesen összeállított, nyers gyümölcsökből és zöldségekből áll.
Bővített nyers étrend: a nyers gyümölcsöket és zöldségféléket teljes kiőrlésű rozslisztből készült kenyérrel, párolt főzelékfélékkel, héjában sült burgonyával egészíthetjük ki. 4-5 napig ajánlott.
Gyümölcsnap: különböző gyümölcsökből készítünk gyümölcstálat, napi öt-hat étkezésre elosztva.


Böjttel a betegségek ellen

A fenti böjtök energia-, fehérje-, és nátriumszegények, C-vitaminban, káliumban és magnéziumban gazdagok. A nyers étrendekkel elősegítjük az elektrolit-egyensúly áthangolását a káliumbőség irányába, lúgos irányba toljuk a vizelet kémhatását. A nyers étrendek sok élelmi rostot tartalmaznak, ezért serkentik a bélmozgásunkat, ily módon a salakanyagok rövidebb ideig tartózkodnak a bélrendszerben.

Ezek a böjtök jó hatásúak többek között fogyókúra, szív- és keringési betegségek, székrekedés, köszvény, lázas állapot, vesegyulladás esetén.

A nyers étrend, illetve a bővített étrend már a párnapos kúra esetén is csökkentheti a vérnyomást, a magas vérzsírszinteket, segítheti az ödémák (vizenyő) megszűnését és a salakanyagok kiürülését a szervezetből.

Továbbá kedvezően hat az immunrendszerre, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, segítheti a nyálkahártyák regenerálódását és a bőr tisztulását.

A nyers étrendet havonta legalább egyszer érdemes beiktatni az életünkbe. Fogyókúrázóknak és székrekedésben szenvedőknek pedig hetente egyszer vagy kétszer is érdemes nyers étrendet fogyasztani.

Forrás: Northfoto

A böjt nem méregtelenítés

A böjtös étrend ne tartalmazzon cukrot, alkoholos italt, koffein- és tein (teában lévő koffein) tartalmú italokat, valamint mellőzzük a dohányzást is.

A böjt nem "méregtelenítés", ahogyan sokan nevezik, hanem a szervezet tehermentesítése, az emésztőrendszer kímélése, a salakanyagok gyorsabb kiürülésének elősegítése.

A böjt után fokozatosan térjük vissza a bőségesebb étkezésre, ami lehetőleg igazodjon az egészséges táplálkozási ajánlások irányelveihez. Enélkül az évente egyszer, esetleg kétszer tartott böjt hatástalan és értelmetlen.

Amikor nem javasolt a böjt

Bármilyen fajta böjtöt is választunk, érdemes szakember tanácsát is kikérni. Krónikus betegségben szenvedőknek elengedhetetlen az orvosi konzultáció, bizonyos vizsgálatok elvégzése. Nem javasolt a radikális böjt például tartós gyógyszerszedés esetén (például pszichiátriai betegség miatt kezeltek vagy szteroidot szedők számára), veseelégtelenségben, vérképzőszervi betegségekben, tuberkulózisban, pajzsmirigy-túlműködés, terhesség és szoptatás alatt.