Itthon is megugrott a jódtabletta-vásárlás az atombaleset után

Vágólapra másolva!
Egy hét alatt felvásárolták a teljes jódtabletta-készletet a gyógyszertárakat ellátó egyik hazai nagykereskedőnél. Van már olyan budapesti gyógyszertár, amely kezd kifogyni a jódtablettákból. A jód fogyása összefüggésben van a japán nukleáris veszély miatti nemzetközi aggodalmakkal. Pedig Magyarországon nem indokolt az extra jód bevitele, sőt bizonyos esetekben kifejezetten veszélyes lehet.
Vágólapra másolva!

A legrosszabb forgatókönyv esetén is minimális, szinte kizárt az esély arra, hogy a japán atomerőmű-balesetnek bármiféle hatása legyen Európára, illetve Magyarországra - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója egy pénteken reggel tartott sajtótájékoztatón. A Japánhoz közelebbi területekről pedig ezt írja Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének vezetője 2011. március 16-i összefoglalójában: "Ázsia Japánon kívüli részén és Észak-Amerikában nem lesznek radiológiai következmények. Lehet, hogy Kínában vagy Oroszországban nyomokban ki fognak tudni mutatni a japán kibocsátásból származó izotópokat, de ennek egészségügyi kockázata nem lesz."

Jódfogyasztás: vegyes a kép

"Láttam ma a CNN adásában, hogy az USA nyugati partvidékén elkezdtek az emberek jódtablettát vásárolni" - írja Aszódi. Meglepő, de a jód felvásárlása Magyarországon is megkezdődött. A Budapest belvárosában lévő Uránia Gyógyszertár információja szerint a jódtabletták csütörtökön fogytak el hirtelen, és egyelőre rendelni sem tudnak a nagykereskedőtől.

Az Óbuda Patikában csak kisebb mértékben emelkedett a jódtabletták vásárlása, míg a szintén belvárosi Kígyó Gyógyszertárban nem tapasztaltak változást e tekintetben - ahogyan egy zalaegerszegi és egy nyíregyházi gyógyszertárban sem.

Ugyanakkor dr. Küttel Sándor, a gyógyszertárak ellátásával foglalkozó Phoenix Pharma Zrt. kereskedelmi igazgatója az [origo]-nak elmondta: az elmúlt egy hét alatt eladták a teljes jódtabletta-készletüket. Ekkora mennyiség máskor három hónap alatt fogy el. A cég a magyar piac 40 százalékát látja el ezzel a termékkel.

Miért keresik a jódot az emberek?

Csernobil legnagyobb tragédiája a pajzsmirigyrák előfordulásának drámai növekedése volt azok körében, akiket gyermekkorukban ért a sugárzás - mostanáig több mint 6000 ilyen esetet ismerünk, és ez a szám valószínűleg még sok éven át nőni fog. Mindez megelőzhető lett volna, ha az embereknek időben elmondják, hogy ne igyanak a szennyezett füvet legelő tehenek tejéből, amely nagy mennyiségű radioaktív (131-es rendszámú) jódizotópot tartalmazott.

A pajzsmirigy termelte hormonok (a tiroxin és a trijódtironin) jódtartalmú aminosavszármazékok, szintézisükhöz a pajzsmirigynek jódot kell felvennie a vérből, és ha radioaktív jódizotóp van jelen, azt éppúgy felveszi, mint a "normális", nem sugárzó (127-es rendszámú) izotópot. A pajzsmirigyben felhalmozódó 131-es jódizotóp rákot okozhat, különösen gyermekekben.

Kálium-jodid tabletták szedésével a pajzsmirigy telíthető a nem sugárzó jódizotóppal, ezáltal kivédhető vagy csökkenthető a radioaktív izotóp felvétele.

Forrás: Reuters/Pascal Lauener
Forrás: Reuters/Pascal Lauener

Van, aki érzékeny a sok jódra, és nem is tud róla

A jódtablettákra nem feltétlenül van szükség, ha az emberek nem isznak szennyezett tejet, nem esznek szennyezett területen termelt növényt, de azért ajánlott, és a legtöbb emberben nem is okoz káros mellékhatásokat. Vannak azonban olyanok, akikben súlyos allergiás reakció alakulhat ki nagy mennyiségű jód bevétele után, és előfordulhat az is, hogy valaki nem tud róla, hogy érzékeny a jódra.

"Japánon kívül jódtablettát bevenni nemcsak nem indokolt, de kifejezetten veszélyes is. Ha az emberek nagy számban bevesznek jódot, ki fog derülni, hogy ki allergiás rá, és millió lakosonként 1-2 ember akár bele is halhat az allergiás reakcióba. Mivel a jódtabletta bevétele Japánon kívül nem indokolt, nem érdemes ezt a kockázatot felvállalni!" - olvasható Aszódi már említett összefoglalójában.

Dr. Nékám Kristóf allergológus professzor, a Magyar Allergológiai Társaság elnökelyettese szerint sem indokolt Magyarországon extra jód fogyasztása a japán atomhelyzet miatt. A szakember inkább azt tartja veszélyesnek, hogy a jódtöbblet megzavarhatja a hormonrendszer működését.

A Fukusima I atomerőműnél jelenleg nagy erőfeszítéseket tesznek az áramellátás visszaállítására: a közeli nagyfeszültségű vezetéktől építenek ki ideiglenes kábeleket, hogy táplálni tudják az atomerőmű sérült blokkjainak hűtését ellátó szivattyúkat, hogy azokat üzembe lehessen helyezni.

Jelenleg mobil szivattyúk segítségével juttatnak tengervizet a sérült blokkokhoz, így biztosítva a reaktorok zónáinak megfelelő hűtését (folyamatosan frissülő információk itt). A japán atombiztonsági hivatal közlése szerint 4-esről 5-ös szintre emelték a fukusimai 1-es, 2-es és 3-as reaktorban történt balesetek besorolását 7-es skálán, és 3-as szintű volt a baleset a 4-es reaktorban. A hétfokú skálán 7-es besorolása volt a csernobili katasztrófának. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése szerint péntektől folyamatosan mérik a sugárzás szintjét Tokióban.