Női hormonokkal segítették a spermiumok célba jutását

Vágólapra másolva!
Német és amerikai kutatók felderítették, hogyan segíti a petesejtet körülvevő sejtek termelte progeszteron a spermiumok haladását a "célegyenesben". A szakemberek szerint az újonnan leírt mechanizmust egy új típusú hormonális fogamzásgátló kifejlesztéséhez lehetne felhasználni.
Vágólapra másolva!

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az ejakulált emberi spermiumok a nagy progeszteronkoncentrációjú területek felé úsznak. A hormon hatására a hímivarsejtek erőteljesebben csapkodnak az ostorukkal, hogy eljussanak a petesejthez.

Progeszteronnel segítették a hímivarsejteket

A bonni Center of Advanced European Studies and Research kutatóintézet és a Kaliforniai Egyetem kutatóinak a Nature tudományos hetilapban közölt vizsgálataiból kiderült, hogy a progeszteron a spermium CatSper névre keresztelt ioncsatornáját aktiválja, amelyen át kalciumionok áramlanak be a sejtbe.

Azok a mutáns egerek, amelyekben hiányzik ez a csatorna, meddők, akárcsak azok a férfiak, akik a csatorna génjében mutációkat hordoznak. Azok a hímivarsejtek ugyanis, amelyeknek nincs vagy nem megfelelően működik a CatSper csatornájuk, nem eléggé aktívak.

Polina Lishko és munkatársai kifejlesztettek egy módszert, amellyel megmérték a kalcium (és más ionok) által generált elektromos töltésváltozást (hasonló módszerrel mérik az idegtudósok az idegsejtek elektromos aktivitását). Azt találták, hogy ha progeszteront adtak az ejakulált humán spermiumokhoz, az ionáramok megnőttek, míg ha a CatSper csatornát kémiai úton gátolták, az áramok csökkentek. Ha a sejteket magas pH-jú közegbe helyezték, amilyen a petesejt környezete is, az szintén aktiválta a CatSpert. A lúgos közeg és a nagy progeszteronkoncentráció együttes hatása még erősebb volt.

A Benjamin Kaupp vezette bonni kutatócsoport hasonló eredményeket kapott: progeszteront adva a spermiumokhoz a hatás szinte azonnal mérhető volt. Ez arra utal, hogy maga a csatorna érzékeli a progeszteron jelenlétét.

Új típusú fogamzásgátlók kilátásban

A progeszteron érzékelésének zavara - például ha a petesejt nem termel elegendő progeszteront, vagy a spermiumok nem eléggé érzékenyek a hormonra - szerepet játszhat a meddőség egyes formáiban. Az újonnan felfedezett mechanizmus azonban elsősorban nem a meddőséget kezelő terápiák, hanem új típusú fogamzásgátló szerek célpontjaként érdekli a kutatókat. Egy olyan szer, amely a CatSper csatorna érzékenységét csökkenti vagy működését gátolja, hatékony fogamzásgátló lehetne, amelyet valószínűleg férfiak és nők is szedhetnének.

Mivel a CatSper csatornát más sejttípusban nem mutatták ki, a csatornát célzottan gátló szer várhatóan nem okozna nem kívánt mellékhatásokat.