A nők negyedének vannak vizelet-visszatartási problémái

Vágólapra másolva!
Becslések szerint a felnőtt nők 20-30 százalékának van inkontinencia panasza, de az összes vizelet-visszatartási problémával küzdő beteg harmada férfi. A többség mélyen szégyelli, orvoshoz csak minden tizedik érintett fordul.
Vágólapra másolva!

Április az inkontinenciaszűrés hónapja, az ország 200 háziorvosi, nőgyógyászati és urológiai rendelőjében lehet majd ingyenesen inkontinencia tesztet kitölteni, ez ugyanis az első lépés a probléma típusának meghatározásához. (A résztvevő rendelők listája a www.cseppmetes.hu weboldalon >>)

Itthon félmillióan érintettek

Magyarországon közel félmillió ember szenved inkontinenciától, de közülük csak minden tizedik fordul orvoshoz. Az érintettek harmada férfi. A becslések szerint a felnőtt nők 20-30 százaléka szenved a problémától, közöttük sok kismama és túlsúllyal küzdő.

A programban részt vevő szakmai szervezetek - a Magyar Kontinencia Társaság, az Országos Alapellátási Intézet és az Urológiai Szakmai Kollégium - célja tudatosítani a betegekben, hogy panaszaikkal forduljanak szakorvoshoz: nőgyógyászhoz vagy urológushoz.

Többféle ok is állhat a háttérben

A program weboldala szerint az első lépés az inkontinencia típusának meghatározása. Van, akinek hiperaktív hólyagja (sürgősségi inkontinencia) miatt vannak panaszai, van, aki viszont ún. stressz inkontinenciától szenved. Más túlfolyásos vagy reflex inkontinenciával küzd, és akadnak kevert típusok is.

A hiperaktív hólyag a hólyag izmainak hirtelen jelentkező görcsös összehúzódását, vagy a hólyag-nyálkahártya fokozott ingerlékenységét jelenti. Ennek következtében az érintettek viszonylag gyakran sürgető, elnyomhatatlan vizelési ingert éreznek - 24 órán belül legalább tízszer, ráadásul sokszor nem is sikerül időben elérniük a mellékhelyiséget.

A stressz inkontinencia elnevezés nem a köznyelvben használt stressz kifejezéssel áll kapcsolatban. Ennél a típusnál a vizelettartási nehézség és a vizeletcsepegés az akarattól függetlenül, nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, illetve az ezen jelenségeket kísérő hasűri nyomásfokozódásra következik be. Oka a medencealap gyengesége, illetve a hólyagalap süllyedése.

Ugyancsak izomgyengeség áll a túlfolyásos inkontinencia hátterében, ilyenkor a telt hólyag esetén történik az akaratlan vizeletvesztés. A hólyagizmok erősítésével azonban a probléma sokat javulhat.

Már életmódi változtatásokkal sokat javulhat a helyzet

A probléma kezelése attól függ, hogy milyen típusú inkontinenciáról van szó. Alapvetően négy nagy kezelési mód létezik: a viselkedésterápia, a gyógyszeres terápia, a gyógyászati segédeszközök alkalmazása, illetve a műtéti terápia.

Életmódunkkal is javíthatunk a betegségen. Segít többek között súlyfelesleg esetén a testsúly tartós csökkentése, a hólyagirritáló ételek fogyasztásának (például tea, koffein) mellőzése,valamint a dohányzás elhagyása.

Figyeljünk oda, hogy mikor és mennyi folyadékot fogyasztunk, lefekvés előtt egy-két órával már kerüljük a nagy mennyiségű folyadék ivását. Fontos a medencefenék izmainak megerősítése is, és a rendszeres mozgás e kellemetlenség tüneteit is enyhíti.