Ilyen egyszerű emlőrákszűrés is lehet a jövőben

Vágólapra másolva!
Az anyatejben található hámsejtek vizsgálata alapján meg lehet becsülni az emlőrák kockázatát - derült ki egy új vizsgálatból, amelynek eredményeit az Amerikai Társaság a Rákkutatásért 102. kongresszusán mutatták be hétfőn a floridai Orlandóban.
Vágólapra másolva!

A kutatást vezető Kathleen F. Arcaro, az amhersti Massachusettsi Egyetem állatorvostudományi karának kutatója szerint mivel a nők közel 80 százaléka szül élete során, az anyatej vizsgálatán alapuló szűrővizsgálatba a nők jelentős hányadát be lehetne vonni.

Emlőrák-szűrés anyatejmintából

Arcaro és kollégái csaknem 250 olyan nőtől vettek anyatejmintát, akik emlődaganat gyanúja miatt voltak előjegyezve emlő-biopsziára (az emlő szövetéből történő mintavételre). A nők mindkét mellükből friss tejmintákat adtak, amelyeket a kutatók a lefejés után 24 órával feldolgoztak.

Az anyatejmintákból először izolálták a hámsejteket (amelyekből az emlődaganatok kifejlődhetnek). Ezután a hámsejtekben megvizsgáltak három olyan gént (RASSF1, GSTP1 és SFRP1), amelyekről korábban kimutatták, hogy emlőrák-sejtekben metilcsoportok kapcsolódnak hozzájuk. (A DNS-hez kapcsolódó metilcsoportok befolyásolják, hogy melyik gén fejeződjön ki, és melyik legyen "lecsendesítve", ez egy úgynevezett epigenetikai hatás.) Az eredményeket összehasonlították a biopsziás minták alapján becsült emlőrák-kockázattal.

Azt találták, hogy a vizsgált génekhez kapcsolódó metilcsoportok száma összefüggött azzal, hogy a biopsziás mintákban milyen elváltozást találtak. Azokban a nőkben, akikben emlőrákot diagnosztizáltak, lényegesen több metilcsoport kapcsolódott a RASSF1-génhez a biopsziával vizsgált mellben, mint a másikban. Az alacsony kockázatú (nem rákos) elváltozással rendelkező nőkben pedig több metilcsoport kapcsolódott az SFRP1-génhez a biopsziával vizsgált mellben, mint a másikban.

Szülés után, még a kórházban rutinból lehetne az emlőrák-szűrést elvégezni

Bár a vizsgálatban viszonylag kevés nő vett részt, a kutatók szerint a mintaszám ahhoz elég nagy volt, hogy igazolják: az anyatejben lévő sejtek vizsgálata egy nem invazív, viszonylag olcsó és pontos eljárást biztosít az emlőrák kockázatának becslésére. Arcaro azt reméli, hogy a jövőben minden szülő nő anyatej-alapú emlőrák-szűrésen vehet részt a szülés utáni kórházi tartózkodás során.