A rövid- vagy a hosszútávú futás felé tereljük a gyereket?

Vágólapra másolva!
A testedzés fontos a kardiovaszkuláris betegségek meglőzéséhez, különösen gyermekek és serdülők esetében. Egy skót kutatás szerint azonban nem mindegy, hogy milyen típusú testmozgást választunk: az intenzív mozgás előnyösebben hat a szív- és érrendszerre, mint a hagyományos kondicionáló edzés.
Vágólapra másolva!

A kardiovaszkuláris betegségek kialakulását már a gyermek- és serdülőkorban fennálló tényezők is befolyásolják. Duncan Buchan, a Nyugat-Skóciai Egyetem kutatója és munkatársai iskolás gyerekek körében vizsgálták meg a rövid ideig tartó, intenzív testmozgás és a hagyományos, állóképesség-növelő edzés szív- és érrrendszerre gyakorolt hatásait.

Az American Journal of Human Biology című szaklapban közölt vizsgálatban 57, átlagosan 16,4 éves diák (47 fiút és 10 lány) vett részt, akiket véletlen besorolással két csoportra osztottak. Mindkét csoport heti három edzésen vett részt 7 héten keresztül, ám az egyik csoport edzése 20 méteres, 20-30 másodperces pihenőkkel megszakított sprintfutásokból állt, míg a másik csoport 20 percen át egyenletesen futott.

A vizsgálat végére a hosszútávfutó csoport összesen 420 percnyit edzett, és eközben átlagosan 4410 kilokalóriát égettek el, míg a sprintelők összesen 63 percet edzettek, 902.2 kilokalória felhasználásával.

Időtakarékosabb, ha a gyerek nem maratonista, hanem rövidtáv futó lesz

Mindkét csoportban javulást mutattak ki a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezőiben: a keringési és a légzőrendszer teljesítményében, a vérnyomásban, a testtömeg-indexben és az inzulinrezisztenciában.

Azonban figyelembe véve, hogy a teljes edzési idő a mérsékelt testmozgást végző csoportban hatszor több volt, mint az intenzíven edző csoportban, az utóbbi edzéstípus jóval időtakarékosabbnak tekinthető, ami fontos szempont lehet az iskolai túlterheltségre panaszkodó diákok számára.