Nemi herpesz: hiába a visszatérő tünetek, sokan mégsem ismerik fel

Vágólapra másolva!
A nemi herpeszben szenvedő betegek közül sokan nincsenek tudatában a fertőzésnek a visszatérő, jellegzetes tünetek ellenére - derült ki egy svéd vizsgálatból.
Vágólapra másolva!

A nemi (genitális) herpeszt a herpes simplex vírus 2-es típusa (HSV-2) okozza, amely először a nemi szervek nyálkahártyáját fertőzi meg, majd a gerincvelő mentén található idegdúcokba vándorol, ahol a beteg élete végéig megmarad.

Bár sok ember, aki a vírussal fertőzött, semmilyen kellemetlen tünetet nem észlel, a vírus bármikor - például kimerültség, stressz, vagy nagy mennyiségű alkohol fogyasztása miatt - aktiválódhat, és fájdalmas hólyagokat okozhat a nemi szervek, a végbélnyílás és a gát környékén, illetve a combok felső részén. Az aktív vírus szexuális kapcsolat során, apró nyálkahártya sérüléseken keresztül a partnert is megfertőzheti, ami óvszer használatával kerülhető el.

Matilda Berntsson, a Gothenburgi Egyetem egészségügyi karának, a Sahlgrenska Akadémiának bőr- és nemibetegségekkel foglalkozó kutatója három gothenburgi bőr- és nemikórtani szakrendelő betegei körében vizsgálta a genitális herpesz előfordulását. Összesen 1014 betegben végezték el a HSV-2 szűrést, amely a vírus ellen termelt antitestek kimutatásán alapul.

A teszteredmények azt mutatták, hogy a vizsgálatba bevont nők több mint egyötöde és a férfiak egytizede fertőzött volt a HSV-2-vel. A fertőzött betegeknek csupán negyven százaléka tudta, hogy fertőzött, holott a fertőzésükről nem tudó páciensek egyharmada jellegzetes, visszatérő tünetekről számolt be.

Berntsson azt javasolja, hogy akinél bármilyen visszatérő bőrtünet jelentkezik a nemi szervek területén, forduljon orvoshoz, és herpesz gyanúja esetén végeztesse el a tesztet. A tünetek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők, és a tünetek gyakori kiújulása esetén naponta szedhető antivirális szer is adható.